Ένα δεντρί για τα δέντρα της Θεσσαλονίκης

Array

«Αγκαλιάζουμε το δέντρο για να συνδημιουργήσουμε το αστικό δάσος». Μπορεί η παραπάνω φράση που έχει επιλέξει το δεντρί project για να διαδώσει τη δράση του να φαντάζει ουτοπική, όμως αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορεί και να τα καταφέρουμε. Αυτό επιδιώκει άλλωστε το δεντρί project μία κοινωνική-περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

Η ιδέα γεννήθηκε και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας μέσα από τα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού της περιβαλλοντικής οργάνωσης mamagea, όπως εξηγεί στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο γενικός συντονιστής της Περικλής Χατζηνάκος.

Σκοπός του project είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη, όπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα καταγράφουν τις κενές δενδροδόχους της πόλης. Ουσιαστικά οι πολίτες καλούνται να εντοπίσουν τις δενδροδόχους από τις οποίες λείπουν ή έχουν κοπεί δέντρα έτσι ώστε στη συνέχεια αυτές να γεμίσουν.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηνάκος, ο δήμος Θεσσαλονίκης, στις δράσεις του οποίου το δεντρί θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, διαθέτει στοιχεία για τα δέντρα του κέντρου τα οποία όμως δεν έχουν επικαιροποιηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Το δεντρί σχεδιάζει να παραδώσει τη χρήση των δεδομένων που θα έχει συγκεντρώσει ως το τέλος του Απρίλη στις αρμόδιες αρχές του δήμου στο πλαίσιο της φετινής ημέρας περιβάλλοντος και στη συνέχεια να προχωρήσει σε φυτεύσεις και άλλες παρεμβάσεις.

Οι πολίτες πάντως ήδη ευαισθητοποιούνται αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εμπνευστές της δράσης τουλάχιστον 100 πολίτες κατέγραψαν μέχρι στιγμής 300 κενές δενδροδόχους.

Αυτό που έχει αξία να κρατήσουμε από τις επισημάνσεις του Π. Χατζηνάκου είναι ότι οι σύγχρονοι πολίτες ενδιαφέρονται έντονα για την αναβάθμιση του αστικού τοπίου «αφού δεν θεωρούν πια δευτερεύον θέμα το περιβάλλον, το πράσινο και τα δέντρα». Το ουσιαστικό ενδιαφέρον των πολιτών ίσως αποτελέσει και τη δύναμη που θα ενεργοποιήσει τις αρχές να ενισχύσουν την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο η οποία σε ιδανικές συνθήκες θα πρέπει να είναι 9 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις αγγίζει το 2,14.

Σύμφωνα πάντως με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτη Δημητριάδη στον κεντρικό δήμο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 55.000 δέντρα κι αυτός ο αριθμός είναι που κατά κάποιο τρόπο καθιστά τη Θεσσαλονίκη προνομιούχα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος