Εν αναμονή της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν ― Βασικός στόχος της Τουρκίας η εξασφάλιση της αγοράς F-16

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν ξεκινήσει και επισήμως η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

O βασικότερος στόχος της Τουρκίας ήταν να εξασφαλίσει την αγορά από τις ΗΠΑ των νέων μαχητικών F-16 και αυτό αναμένει τώρα η Άγκυρα, αφού έχει εξαλειφθεί το εμπόδιο της Σουηδίας.

Οι δηλώσεις του συμβούλου εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το άλλο μεγάλο θέμα για την Τουρκία είναι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και η επιδίωξη της Τουρκίας ήταν να διασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητά επίσης να λυθεί το πρόβλημα της βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο Ερντογάν απέσπασε υποσχέσεις από τον Σουηδό πρωθυπουργό στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, επιβεβαίωσε στο Reuters το οικονομικό σκέλος της τουρκικής στόχευσης λέγοντας πως «η Δύση πρέπει να συμπράξει με την Τουρκία στην ανάγκη της για χρηματοοικονομικούς πόρους».

Είπε επίσης ότι «η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένη πρόοδο σε θέματα όπως τα ταξίδια χωρίς θεώρηση», ενώ για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον είπε ότι «η Τουρκία θα αναπτύξει μια “λογική” σχέση με τις ΗΠΑ στο μέτρο του δυνατού».

Για τις ρωσωτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα βλάψει τις σχέσεις της με την Μόσχα προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Δύση. Δήλωση, που ουσιαστικά συμπληρώνει αντίστοιχη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι «η Μόσχα είναι αποφασισμένη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα».

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Σχετικά Άρθρα: Κ. Μητσοτάκης – ΝΑΤΟ: Έχουμε διαφορές με την Τουρκία αλλά μπορούμε να κάνουμε βήματα προόδου

Σύνοδος NATO-Σολτς: Θα έχει συνομιλίες με τον Ερντογάν για την σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος