Εμβόλια – Όχι στην παραπληροφόρηση και την άγνοια

Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Είναι πλέον θέμα επιλογής, εφ’ όσον διαθέτουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, επισημαίνει ο Χαράλαμπος Μηλιώνης, καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Αντί να κτίσουμε ένα τείχος ανοσίας αφήνουμε να ανθήσει μια παροιμιώδης ανοησία». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μηλιώνης απαντά για το πως διάφοροι μη ειδικοί και ανίδεοι με ποικιλότροπες παρεμβάσεις – προτροπές σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού, οδηγούν πολλούς στον θάνατο. πρόκειται για μια καταιγίδα παραπληροφόρησης».

Αναφερόμενος στον χρόνο εφαρμογής της ενισχυτικής δόσεως ο κ. Μηλιώνης σημειώνει ότι τα αντισώματα βαίνουν μειούμενα στο οργανισμό και το εμβόλιο, ακόμη και η νόσηση πιθανότατα δεν καλύπτουν μετά από ένα εξάμηνο, οι ειδικοί, μελετώντας τα στοιχεία των αυξημένων κρουσμάτων, εξετάζουν την προοπτική να προχωρήσει ο εμβολιασμός ακόμη και στους νοσήσαντες νωρίτερα από το 6μηνο. Είναι μια λογική εισήγηση.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την Όμικρον. Θα περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες». Η εμφάνιση του νέου στελέχους στην Αφρική, όπου είναι καλοκαίρι και σε πληθυσμό άνω των 60 ετών που είναι εμβολιασμένος στο 6-10%, ενώ από το σύνολο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μόνο το 3%. Διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικά δεδομένα από αυτά που ισχύουν στις δυτικές χώρες.

«Σε κάθε παραλλαγή του ιού πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση συναγερμού, προκειμένου να κερδίζουμε χρόνο», τονίζει ο κ. Μηλιώνης. «Ακόμη και αν η νέα μετάλλαξη είναι ηπιότερης μορφής τα μέτρα προφύλαξης παραμένουν τα ίδια».

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιώνει υπάρχουν τρία δεδομένα: «Η επιστημονική κοινότητα λέει ότι ο SARS-CoV-2 αποτελεί σημαντικότατο κίνδυνο για την ζωή όλων. Οι άνω των 60 αποτελούν το 90% όσων έχουν πεθάνει και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι απογοητευτικά σε ορισμένα μέρη της χώρας». Και προσθέτει: «Για αυτούς τους λόγους η πολιτεία πρέπει να πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα εξαντλώντας την πειθώ, όποτε μπορεί να γίνει αυτό. Εάν κάποια μέτρα χαρακτηρίζονται σκληρά υπάρχουν οι συνταγματολόγοι για να αποφανθούν αν είναι ορθά ή όχι».

Το σύνθημα με το οποίο κλείνει την σκέψη του ο κ. Μηλιώνης είναι: «Εμβολιαζόμαστε και αγκαλιαζόμαστε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος