Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στο Πρώτο: Παρωχημένος ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι η τελευταία φορά φέτος (audio)

«Η κατάσταση στην αγορά ακολουθεί την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Έχουν ξεκινήσει από χθες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά- έχω λάβει και διαβεβαιώσεις – γιατί είναι ένας παρωχημένος θεσμός ο οποίος δημιουργεί προβλήματα και στρεβλώσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Όπως εξήγησε, οι έμποροι πρέπει να βάλουν εκπτώσεις σε καινούργια είδη που μόλις παρέλαβαν, σε μια παράλογη συγκυρία. «Προφανώς και θα κάνουμε εκπτώσεις αλλά είναι ένα κομμάτι που δημιουργεί πρόβλημα στην επιχείρηση, και τελικά δεν δίνει την ικανοποίηση που πρέπει στον καταναλωτή, γιατί ο κόσμος στις εκπτώσεις περιμένει μεγάλες προσφορές 50%. Σε μια τέτοια ενδιάμεση κατάσταση, είναι και ενδιάμεσες οι εκπτώσεις», εξήγησε.

«Θεωρούμε ότι αυτός ο θεσμός πρέπει να καταργηθεί και θα καταργηθεί –πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία φορά- ώστε να διαμορφώνεται μια χαμηλή τιμή όλο τον χρόνο, με δυο μεγάλες εκπτωτικές περιόδους, όπως είχαμε μάθε να λειτουργούμε στο παρελθόν για πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι αυτό θα εξορθολογίσει την αγορά. Λέω και στην κυβέρνηση ότι πρέπει να λύνουμε τα εύκολα για να ασχοληθούμε με τα δύσκολα», επισήμανε.

«Η ακρίβεια μας έχει πλήξει στο ενεργειακό κομμάτι και στο μεταφορικό κόστος. Οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν μετακυλήσει αυτό το τεράστιο αυξημένο κόστος στα προϊόντα τους. Όταν καταγράφονται πληθωριστικές πιέσεις που ξεπερνούν το 10% και σε επιμέρους κλάδους το 20% και το 30%, σε ένδυση- υπόδηση και είδη σπιτιού καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 2%, 3% και 4%, κάτι που σημαίνει ότι μια επιχείρηση πληρώνει περισσότερα για να αγοράσει ή να μεταφέρει τα είδη, δίνει μάχη για να κρατήσει το κόστος χαμηλά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Προφανώς και ένα μέρος έχει περάσει τον καταναλωτή, αλλιώς θα είχαν κλείσει όλες οι επιχειρήσεις. Δίνουμε πολύ μεγάλη μάχη, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Σταδιακά θα περνάει ένα μέρος του κόστους στην κατανάλωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, η κίνηση το Πάσχα επανέφερε σχετικά «χαμόγελα», καθώς ήταν πολύ κακή η κίνηση το πρώτο τρίμηνο του έτους και ειδικά τον Μάρτιο. «Υπάρχουν περιοχές που λειτούργησαν καλύτερα και άλλες που λειτούργησαν χειρότερα. Κινήθηκε η αγορά σε κάποια βαθμό, δεν έλυσε τα θέματα που ελπίζαμε, δεν έφτασε στις προσδοκίες μας γιατί όλοι ελπίζαμε ότι θα έχουμε μια εορταστική περίοδο εν μέσω κανονικότητας που θα μπορέσουμε επιτέλους να δούμε την αγορά να λειτουργεί όπως τον παλιό καλό καιρό, αλλά κάτι έγινε. Και μακάρι να κινηθούμε έτσι μέχρι το καλοκαίρι, μακάρι το τουριστικό ρεύμα να βοηθήσει για να δούμε την αγορά να αναζωογονείται. Κάτι που έχουμε ανάγκη και ως επιχειρήσεις και ως καταναλωτές», ανέφερε.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος