Emily Wilson: Διάλεξη στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ανακοινώνει τη σειρά διαλέξεων στη μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, τις οποίες θα δώσει η Δρ. Emily Wilson, αναγνωρισμένη κλασική φιλόλογος και μεταφράστρια της Οδύσσειας του Ομήρου. Οι τρεις, διαφορετικές, διαλέξεις, με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου και έχουν σαν γενικό τίτλο: Οι Μύθοι, η Μαγεία και το Μυστήριο των Αρχαίων Ελλήνων: Εξερευνώντας τις Συνδέσεις με το Σύγχρονο Πολιτισμό.

Η πρώτη θα γίνει στην Αθήνα, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Αναπήρων Πολέμου 9 στο Κολωνάκι σήμερα Τρίτη, 3/10/2023, στις 19:00, ενώ η δεύτερη στην Ουάσιγκτον D.C. στις 24 Ιανουαρίου 2024 και η Τρίτη στη Ν. Υόρκη στις 8 Μαΐου 2024.

Αναλυτικό πρόγραμμα διαλέξεων: 

-Διάλεξη Α΄: Η Τρωτότητα του Ηρωϊσμού (The Vulnerability of Heroism)
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023  19:00 μμ (Ελλάδα) / 12:00 μμ EDT (ΗΠΑ) Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι

-Διάλεξη Β΄: Μοίρα, Παράδοση, Επιλογή (Destiny, Tradition, Choice)
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 18:00 μμ EDT (ΗΠΑ)  Georgetown University, Washington, D.C.

-Διάλεξη Γ΄: Η Σοφία των Μύθων (The Wisdom of Stories)
Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024 18:00 μμ EDT (ΗΠΑ) St. Bartholomew’s Church, New York City

«Οι τρεις διαλέξεις μου θα εξετάσουν τα θέματα του ηρωικού μεγαλείου, της μοίρας και της σοφίας τόσο στα ομηρικά έπη όσο και σε άλλα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας», εξήγησε η καθ.  Wilson. «Θα επανεκτιμήσω τις συνδέσεις, τα κενά και τις διαφορές μεταξύ της αρχαιότητας και των σύγχρονων πολιτισμών». Πρόσθεσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω τη φετινή σειρά διαλέξεων στη μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου, παρέχοντας μια πλατφόρμα όπου θα εξετάσουμε τη βαθιά επιρροή της αρχαίας Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο μας». «Ενθαρρύνοντας το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, ελπίζουμε ότι θα διευρύνουμε την κατανόησή μας για το παρελθόν και τον αντίκτυπό του στο παρόν».

Η Ετήσια Σειρά Διαλέξεων Θάλειας Ποταμιάνου, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον περιβάλλον ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων που θα προσελκύσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ένας διακεκριμένος, διεθνούς φήμης ερευνητής ή ερευνήτρια επιλέγεται κάθε χρόνο για να διεξάγει έρευνα και να αναπτύξει προγράμματα σε κάποιο θέμα σχετικό με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Η έρευνα κορυφώνεται με τουλάχιστον τρεις ετήσιες δημόσιες διαλέξεις, οι οποίες δίνονται στην Αθήνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρις στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Φωκίωνα Ποταμιάνου, Επιτρόπου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Ο κος Ποταμιάνος αφιέρωσε αυτή τη σειρά διαλέξεων στη μνήμη της γιαγιάς του, μιας διακεκριμένης Ελληνίδας βιοχημικού, επιστήμονα και φιλανθρώπου.

Emily Wilson: Διάλεξη στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Emily Wilson – βιογραφικό

Η Emily Wilson έχει μελετήσει τις βαθιές και ποικίλες επιρροές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας σε μεταγενέστερους πολιτισμούς, προσεγγίζοντας τα έργα της αρχαίας ποίησης και φιλοσοφίας μέσα από νέες, απροσδόκητες οπτικές γωνίες, καθιστώντας τα πολύπλοκα αυτά κείμενα προσιτά στο σύγχρονο κόσμο. Οι μελέτες της έχουν ρίξει νέο φως στα έργα των αρχαίων συγγραφέων και έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να αναδείξουν μια οπτική συμπερίληψης και ποικιλομορφίας στις κλασικές σπουδές.

Είναι, ίσως, περισσότερο γνωστή για την αναγνωρισμένη από τους κριτικούς μετάφραση της Οδύσσειας στα αγγλικά (2017), η οποία προσφέρει μια φρέσκια και μοναδική μετάφραση του ομηρικού έπους σε ιαμβικό πεντάμετρο. Η Οδύσσεια της Wilson χαρακτηρίστηκε από την   εφημερίδα ‘The New York Times’ ως ένα από τα 100 αξιολογότερα βιβλία του 2018, ενώ προκρίθηκε και για το Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης του ίδιου έτους. Το 2019, η Wilson έλαβε την υποτροφία MacArthur (γνωστή και ως “υποτροφία για ιδιοφυΐες”) για το σύνολο του έργου της που κάνει προσιτή την κλασική λογοτεχνία σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η Emily Wilson είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Πρόεδρος του Προγράμματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η πολυαναμενόμενη μετάφραση της Ιλιάδας πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτό το Σεπτέμβριο από τον εκδοτικό οίκο W.W. Norton & Company.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος