Ελβετία: Διήμερη διάσκεψη στα μέσα Ιουνίου για την ειρήνευση στην Ουκρανία

Η ελβετική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα φιλοξενήσει μια διήμερη διάσκεψη υψηλού επιπέδου στα μέσα Ιουνίου με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, αν και η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει, δεδομένου ότι η Ελβετία έχασε το καθεστώς της ως ουδέτερη χώρα, αναφέρει το Reuters.

Η Ελβετία είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει μια τέτοια διάσκεψη, την οποία ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα αυτή, η οποία έκτοτε διεξάγει διερευνητικές συνομιλίες με τα κράτη της ΕΕ, με εκείνα της G7 και με αναδυόμενες δυνάμεις χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία ώστε να κερδίσουν υποστήριξη για αυτήν την πρωτοβουλία.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή αρκετή διεθνής υποστήριξη για μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», ανέφερε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (ελβετική κυβέρνηση) σε δήλωση την Τετάρτη. Διευκρίνισε επίσης ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στο πολυτελές ξενοδοχείο Bürgenstock, το οποίο προσφέρει ένα ειδυλλιακό πανόραμα στην ακτή ενός λόφου πάνω από 450 μέτρα πάνω από τη λίμνη των τεσσάρων καντονιών, κοντά στην πόλη της Λουκέρνης.

Στόχος της διάσκεψης θα είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για μια συνολική και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς και «ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης η οποία δεν έχει ακόμη καθορίσει τη λίστα των συμμετεχόντων . Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν -κάποια ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να είναι περίπου εκατό- στη συνάντηση που η Ελβετία παρουσιάζει ως «Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Ειρήνη στην Ουκρανία», χωρίς να είναι πραγματικά  διάσκεψη ειρήνης.

Αυτή η διάσκεψη θα αποτελέσει πλατφόρμα διαλόγου για τον εντοπισμό πιθανών τρόπων επίτευξης μιας παγκόσμιας, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, σημειώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βέρνη, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE.

Αν και η Ρωσία δηλώνει ευνοϊκή για τις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διεξήγαγε κατά της Ουκρανίας, αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ότι δεν θα παραστούν στη συνάντηση στην Ελβετία, κατηγορώντας τη χώρα ότι εγκατέλειψε το παραδοσιακό καθεστώς της ουδετερότητάς της με την εφαρμογή της κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ιγνάσιο Κάσις επιβεβαίωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στη διάσκεψη της 15ης-16ης Ιουνίου. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «μια ειρηνευτική διαδικασία δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη Ρωσία, ακόμα κι αν δεν είναι εδώ στην πρώτη μας συνάντηση».

Σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, στη διάσκεψη 15-16 Ιουνίου θα συμμετείχε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Όμως οι Ρώσοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι, χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας, μια τέτοια συνάντηση δεν έχει νόημα.

Από την άλλη πλευρά, για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η Ρωσία εκτιμά ότι η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει τις «νέες πραγματικότητες στο έδαφος», ενώ η Ουκρανία απαιτεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας. .

Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του ίδιου έτους και έληξαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα, με τη Μόσχα να κατηγορεί αργότερα τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ότι την έστησαν στον Ζελένσκι. να αποσυρθεί από αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν εκείνη την εποχή, η Ρωσία πρόσφερε στην Ουκρανία τον τερματισμό της εισβολής με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποκηρύξει κάθε φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αποκάλυψε τον περασμένο Νοέμβριο ο David Arahamia, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, επί του παρόντος ηγέτης της κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Υπηρέτης του Λαού, ο πολιτικός σχηματισμός του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι Ρώσοι “ήταν έτοιμοι να σταματήσουν τον πόλεμο εάν αποδεχόμασταν την ουδετερότητα και δεσμευόμασταν ότι δεν θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν το ουσιαστικό σημείο”, διευκρίνισε ο Arahamia. Αλλά αυτό, εξήγησε, θα απαιτούσε την αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος και, από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονταν ότι η Ρωσία θα κρατούσε τον λόγο της, δηλαδή ότι δεν θα επιτεθεί ξανά.

Αργότερα, λέει ο Ντέιβιντ Αραχαμία, ο Βρετανός πρωθυπουργός τότε, Μπόρις Τζόνσον, ήρθε σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο και ενθάρρυνε την Ουκρανία «να μην υπογράψει τίποτα» με τη Ρωσία και «απλώς να πολεμήσει».

Πηγή agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος