Ελπιδοφόρος: Παράγοντας ενότητας η Αρχιεπισκοπή για τον Ελληνισμό στην Αμερική

«Ιστορική» χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Νέα Υόρκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Action24.

Σε μια αποτίμηση της επίσκεψης του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, τονίζει ότι «η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Νέα Υόρκη είναι από τη φύση της ιστορική διότι όχι μόνο ο Πατριάρχης επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσημα ύστερα από 12 χρόνια, αλλά και έρχεται για να εορτάσει την ιστορική 30ή επέτειο της ενθρονίσεως του και να κάνει και τα θυρανοίξια του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, ο οποίος επίσης συνδέεται με ιστορικά γεγονότα, τα οποία έχουν σχέση όχι μόνο με την Αμερική, αλλά και με όλο τον κόσμο.

Σε ερώτηση αν θα λειτουργήσει ο ναός το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος απαντά ότι «Θα είναι και ολοκληρωμένος, τελειωμένος 100% το Πάσχα. Αλλά, τα επίσημα εκκλησιαστικά εγκαίνια, με άγιο μύρο, με πλύσιμο της Αγίας Τραπέζης και όλα τα τελετουργικά, όλα αυτά θα γίνουν για λόγους σημειολογικούς την 4η Ιουλίου, η οποία είναι και εθνική επέτειος των ΗΠΑ, αλλά και το αποκορύφωμα των εορτασμών της Εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής μας ».

Εν συνεχεία, δίνει απάντηση στο ερώτημα αν «Είναι ενωμένη η ελληνική Ομογένεια και πόσο η ενότητά της και η δραστηριότητά της περνάει μέσα από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία», για να υπογραμμίσει: «Η Εκκλησία είναι παράγοντας ενότητας. Ποτέ δεν παίρνει κομματικό μέρος. Η Αρχιεπισκοπή από τότε που έχει ιδρυθεί διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο, να ενώνει τους ανθρώπους και να μην τους διχάζει», συμπληρώνει.

Για τη συμμετοχή του στο Black Lives matter, εκτιμά ότι αυτές οι κινήσεις είναι μέρος της αποστολής του και δηλώνει «Το Ευαγγέλιο είναι η βάση για ό,τι κάνουμε στην Αρχιεπισκοπή. Ερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, έχω προσωπικά και την παρακαταθήκη της παράδοσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο ιδίως επί της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου ανέδειξε τα κοινωνικά ζητήματα τόσο έντονα, ακόμα και για το περιβάλλον, την ισότητα των ανθρώπων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία. Όλα αυτά για μένα ήταν μια παρακαταθήκη η οποία λειτούργησε όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσω αν θα περπατήσω μαζί με τον Έρικ Άνταμς για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στην Αμερική». 

«Ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι πρωτίστως θρησκευτικός ή εθνικός;» ερωτάται, για να δώσει την απόκριση: «Τα εθνικά θέματα νομιμοποιείται να τα διαχειρίζεται μόνον η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς δεν θα παίξουμε τον ρόλο τον εθναρχικό, αλλά καταλαβαίνετε ότι τα δίκαια του Ελληνισμού δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι και στην Κύπρο και στην Κωνσταντινούπολη και οπουδήποτε ζουν Έλληνες σε όλον τον κόσμο. Εφόσον υπάρχει Ελληνισμός παντού, όπως ας πούμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, στην Κωνσταντινούπολη, σε τέτοια θέματα νομιμοποιούμαστε κι εμείς να βγαίνουμε μπροστά και να διεκδικούμε θέματα, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, γενικότερα, και θέματα παρόμοια που ενδεχομένως επίσημα μια ελληνική κυβέρνηση ίσως δεν θα διαχειριζόταν. Ο καθένας έχει τον ρόλο του».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος