Ελληνοτουρκικά: «Στοίχημα» η διατήρηση του θετικού κλίματος – Επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας

Οι ευχετήριες επιστολές Ερντογάν και Τσαβούσογλου για την εθνική επέτειο ανοίγουν ένα παράθυρο διαλόγου για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που η Αθήνα δεν σκοπεύει να αφήσει ανεκμετάλλευτο, ωστόσο κρατά επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η φιλική διάθεση των γειτόνων να είναι συγκυριακή. Σήμερα (26/3) ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν πουλήσουν τα F16 στην Τουρκία, τότε θα κοιτάξει άλλες εναλλακτικές.

Μπορεί η ραγδαία αποκλιμάκωση να είναι το νέο δεδομένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο και των συγκλίσεων που καταγράφονται με τις εκατέρωθεν συμβολικές κινήσεις, στην Αθήνα όμως γνωρίζουν ότι οι βασικοί αρμοί της τουρκικής αναθεωρητικής στρατηγικής παραμένουν αναλλοίωτοι. Το μείζον διακύβευμα είναι η διατήρηση του θετικού κλίματος και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Α. Συρίγος: Ένας αυταρχικός ηγέτης, όπως ο Ερντογάν δεν κάνει εκλογές για να χάσει – Τι είπε για Αν. Μεσόγειο και Κυπριακό

Η Ελλάδα, πάντως, είναι ανοικτή στο διάλογο με την Τουρκία για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς, δηλαδή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείο τριβής η πώληση των F16

Την ίδια ώρα, πάντως, κι ενώ Λευκός Οίκος και Κογκρέσο αντιπαρατίθενται περί της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, ο Ιμπραήμ Καλίν επικαλείται εναλλακτικές εξοπλιστικές πηγές.

Όπως λέει:« Αν το πρόγραμμα (των F-16) δεν προχωρήσει σήμερα ή αύριο, μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, δεν έχουμε καμία διάθεση να δείξουμε αδυναμία απέναντι σε μία αεροπορική δύναμη. Δεν βρισκόμαστε σε τέτοιο πανικό. Θα ήταν ωραίο να προχωρούσε. Θα ήταν καλό για τη Νατοϊκή συμμαχία. Θα ήταν καλό για την Άμυνά μας. Αλλά αν όχι, συνεχίζουμε να έχουμε εναλλακτικές».

Εντός του Απριλίου, πάντως, η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να επικυρώσει την ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος