“Ελλήνων Πάσχα”: Από το Φως της Ανάστασης στο ψήσιμο του οβελία

Από τη Μητρόπολη Αθηνών, μέχρι τον ρουκετοπόλεμο στη Χίο και την Ανάσταση με αναμμένες λαμπάδες στα κοιμητήρια της Κοζάνης, δόθηκε το έναυσμα για τον εορτασμό του παραδοσιακού Πάσχα. Σε όλη τη χώρα χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν στην Αναστάσιμη Ακολουθία τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, έψαλλε το Χριστός Ανέστη και την θεία Λειτουργία του Πάσχα, στην γεμάτη από κόσμο Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Την ίδια ώρα στην Ίμβρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μέσα στο απόλυτο σκοτάδι του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης στο Σχοινούδι της Ίμβρου, είπε το κάλεσμα Δεύτε λάβετε Φως. Συμμετέχουμε στο πένθος σας, διαμήνυσε ο Πατριάρχης, στο μήνυμά του προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας, αλλά και τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί απελευθερώθηκαν στον ουρανό στο Λεωνίδιο Αρκαδίας,  την βραδιά της Ανάστασης. Κάθε οικογένεια κατασκευάζει το δικό της. Το έθιμο έφεραν στο χωριό ναυτικοί στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή.

Στην Χίο την ώρα που οι καμπάνες των δύο εκκλησιών, της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, σήμαναν την Ανάσταση Κυρίου  εκατοντάδες ρουκέτες διασταυρώθηκαν όπως κάθε χρόνο στον ανοιξιάτικο ουρανό.
 
Στον Ιερό ναό της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα, η νύχτα μετατράπηκε σε ημέρα από το κάψιμο του Ιούδα με χιλιάδες βεγγαλικά.
 
Με αναμμένες λαμπάδες στην Κοζάνη υποδέχονται την Ανάσταση στα νεκροταφεία της Κοζάνης.

“Ελλήνων Πάσχα”: Από το Φως της Ανάστασης στο ψήσιμο του οβελία

Στη Μυτιλήνη, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου γίνεται μια από τις πιο εντυπωσιακές Αναστάσεις της χώρας. Εκατοντάδες πυροτεχνήματα και βάρκες με αναμμένους πυρσούς, απέναντι από το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Η Αναστάσιμη θεία Λειτουργία τελέστηκε στο Άγιο Νικόλαο.
 
Η φωτιά άναψε από νωρίς και οι Γιαννιώτες γνωρίζουν πολύ καλά πώς να σουβλίζουν αρνιά και να φτιάχνουν τέλειους μεζέδες.

Στην Τρίπολη σημείο αναφοράς είναι η πλατεία Άρεως.

16 αρνιά στη σειρά σουβλίζουν οι κάτοικοι στο Διακοφτό. Από το ξημέρωμα στήνονται οι σούβλες σε όλη τη γειτονιά, έθιμο που καθιερώθηκε μετά τον πόλεμο και προσελκύει εκτός από τους ντόπιους και παρά πολλούς επισκέπτες.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη, Βασίλης Σιώμος, Πέγκυ Μπρούσαλη, Δέσποινα Αμαραντίδου, Αθανασία Σταμοπούλου, Βαγγέλης Μητρούσιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος