Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στο Πρώτο: Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο έχουν «απογειωθεί» – Τι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό (audio)

«Οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία 5 χρόνια έχουν απογειωθεί σημαντικά, όχι μόνο για γεωπολιτικούς λόγους», τόνισε ο πρόεδρος  της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωϊνή Παρέα», με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τέτοιες επισκέψεις δυναμώνουν ακόμη περισσότερο της θέση της παροικίας, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά, διατηρεί πολύ έντονη δραστηριότητα», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι υπήρχε προϊστορία στις διμερείς σχέσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγαλύτερη σύσφιξη, με φόντο την στάση της Αθήνας απέναντι στην Αραβική Άνοιξη και κυρίως απέναντι στην τουρκική διείσδυση στην περιοχή.

«Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δείχνει ένα μουσουλμανικό πρόσωπο και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δέλεαρ για τον μέσο Αιγύπτιο, ωστόσο ο κόσμος εδώ δεν ξεχνά ότι και η Αίγυπτος υπήρξε μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας», επισήμανε ο κ. Καβαλής.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, είπε ότι στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έθεσαν το ζήτημα  της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι το σύστημα που έχει διατηρήσει η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, πρέπει πλέον να αναθεωρηθεί. Επίσης, ζήτησε τη στήριξε του ελληνικού νοσοκομείου 120 κλινών που διατηρεί η ελληνική κοινότητα από 1912, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ρύθμιση που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πριν από 4 χρόνια, για να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ασφαλισμένοι και να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν στην Αθήνα. Επίσης, ο ίδιος είπε ότι πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος