Ελληνίδα φοιτήτρια στη Ρωσία: Ζητάμε να τελειώσουμε με ασφάλεια τις σπουδές – Δεν θέλουμε να ζούμε με το φόβο (video)

Array

«Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία μετά την αναστάτωση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της αιφνιδιαστικής επιστράτευσης των νέων που στέλνονται, δια της βίας, να πάνε στα μέτωπα του πολέμου με την Ουκρανία. Η Μυρτώ Τελοπούλου, τριτοετής φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Μόσχα μίλησε στην ΕΡΤ για όλα όσα βιώνει και για το αίτημά των συμφοιτητών της να συνεχίσουν, με ασφάλεια, τις σπουδές τους στην Ελλάδα.

«Συνολικά είμαστε επτά άτομα προπτυχιακοί φοιτητές στη Ρωσία και αυτό που ζητάμε είναι να μπορέσουμε να τελειώσουμε με ασφάλεια τις σπουδές και να μην πάνε οι κόποι τόσων χρόνων στον κάδο των αχρήστων», δήλωσε στις «Συνδέσεις» η νεαρή φοιτήτρια.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που βιώνει μετά την είδηση της επιστράτευσης των Ρώσων η κ. Τελοπούλου τόνισε ότι το κλίμα στην Μόσχα έχει αλλάξει προς το χειρότερο. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη αγωνία. Δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα ξημερώσει» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη αναστάτωση σε Ρώσους και αλλοδαπούς.

Είναι θέμα ασφάλειας

«Πλέον είναι θέμα ασφάλειας. Έχει μπει η χώρα σε μια διαδικασία επιστράτευσης» δήλωσε η κ. Τελοπούλου επισημαίνοντας παράλληλα και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι φοιτητές που δεν μπορούν να λάβουν το συνάλλαγμά τους λόγω των οικονομικών κυρώσεων.

Η ίδια κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και να βοηθήσει για να δοθεί λύση στην αγωνία των Ελλήνων φοιτητών και των οικογενειών τους εξαιτίας της ανασφάλειας που επικρατεί στη Ρωσία.

«Η χώρα αρχίζει και αδειάζει από ευρωπαίους φοιτητές. Οι ξένοι αρχίζουν να φεύγουν και τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά. Σε περίπτωση που γίνει κάτι και πρέπει άμεσα να φύγω, δεν έχω τη δυνατότητα, καθώς δεν έχω χρήματα. Είναι και θέμα φόβου», δήλωσε η φοιτήτρια οδοντιατρικής.

Καθημερινά περιορίζονται οι δίοδοι διαφυγής

Θέλοντας να δείξει την δυσμενή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ξένοι φοιτητές στη Ρωσία ανέφερε ότι μια σειρά από χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στις αεροπορικές πτήσεις περιορίζοντας τις διόδους διαφυγής.

«Το κόστος (για την αγορά ενός εισιτηρίου) μέσω Κωνσταντινούπολης είναι αυτή την στιγμή κοντά στα 6.000 – 10.000 ευρώ» ενώ, όπως είπε, πριν από την επιστράτευση οι αντίστοιχες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων κόστιζαν από 500 έως 1.000 ευρώ.

Μιλώντας για την επιλογή της να σπουδάσει στη Ρωσία η Μυρτώ Τελοπούλου αποκάλυψε ότι ως αριστούχος στο Λύκειο, έλαβε κρατική υποτροφία και γι’ αυτό τον λόγο επέλεξε τη Ρωσία. «Ήρθα για οικονομικούς λόγους εφόσον δεν κατάφερα να περάσω στην πρώτη μου επιλογή στις πανελλήνιες», πρόσθεσε δηλώντας χαρακτηριστικά: «Αποφάσισα να κυνηγήσω το όνειρό μου εδώ. Πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα ως Έλληνας πολίτης να συνεχίσω με ασφάλεια τις σπουδές στη χώρα μου ώστε να μην υφίσταμαι όλη αυτή την πίεση και τον φόβο».

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος