Έλληνας επιστήμονας ανέπτυξε εναλλακτική μέθοδο παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης

Μια νεοφυής θυγατρική εταιρεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η First Light Fusion, υποστηρίζει ότι πέτυχε μια νέα μέθοδο παραγωγής άφθονης, φθηνής και καθαρής ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης που ακολουθεί την αντίστροφη διαδικασία από αυτήν που ακολουθείται σήμερα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Εκ των συνιδρυτών της First Light Fusion είναι o καθηγητής Γιάννης Βεντίκος, και επικεφαλής του Τμήματος Μηχανολογίας του University College London, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3”.

Ένας χαμηλός ήχος κατά τη διάρκεια του πειράματος, που αντιστοιχεί σε μια «έκρηξη» καθαρής ενέργειας, σε απεριόριστη ποσότητα και με χαμηλό κόστος.

Το πείραμα σύντηξης της First Light Fusion μας φέρνει πιο κοντά στην εναλλακτική έναντι της πυρηνικής ενέργειας, που αναζητούν επί χρόνια εκατοντάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Στους πυρηνικούς αντιδραστήρες η ενέργεια παράγεται από τη διάσπαση του ατόμου, παράγονται όμως και ραδιενεργά απόβλητα, ενώ υπάρχει πάντα το ρίσκο ενός ατυχήματος το άτομο διασπάται.

Η πυρηνική σύντηξη ουσιαστικά ακολουθεί την αντίστροφη πορεία: η ενέργεια παράγεται από την ένωση πυρήνων υδρογόνου που σχηματίζουν πυρήνες ηλίου.

Δυνητικά, με τη σύντηξη μπορεί να παραχθεί ενέργεια περίπου 4 εκατ. φορές περισσότερη σε την σχέση με καύση ορυκτής ύλης και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Και το κυριότερο; Δεν παράγονται επικίνδυνα πυρηνικά απόβλητα. Η startup First Light Fusion, υποστηρίζει ότι βρήκε τον πιο απλό, γρήγορο και οικονομικό τρόπο σύντηξης.

Το πείραμα γίνεται σε μια διάταξη δύο θαλάμων, που μοιάζει με τεράστια κάνη όπλου. Ένα βλήμα πυροδοτείται και χτυπά έναν δεύτερο στόχο, που στη συνέχεια εκτοξεύεται με ταχύτητα 6,5 χλμ το δευτερόλεπτο και χτυπά τον τελικό στόχο, στην άκρη του 2ου θαλάμου, προκαλώντας τη σύντηξη και την απελευθέρωση ενέργειας.

Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας του ηνωμένου βασιλείου πιστοποίησε ότι όντως συνέβη η σύντηξη στο πείραμα της First Light Fusion. Και συνέβη με τον πιο απλό και φθηνό τρόπο.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός πιλοτικού εργοστασίου για την παραγωγή ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σε ένα τέτοιο εργοστάσιο, η πυροδότηση κάθε στόχου μπορεί να γίνεται ανά 30 δευτερόλεπτα, απελευθερώνοντας αρκετή ενέργεια για να καλύψει ένα μέσο νοικοκυριό για 2 χρόνια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος