Έλληνας δάσκαλος στην Σαγκάη μιλά στο Πρώτο για τις πρωτοφανείς κινεζικές διαδηλώσεις (audio)

«Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται τη στιγμή. Δεν έχει ξαναγίνει στην Κίνα να γίνονται διαδηλώσεις και να ακούγονται πράγματα κατά της κυβέρνησης είναι πραγματικά πρώτη φορά. Η αφορμή ήταν η φονική πυρκαγιά στην πολυκατοικία, αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα ο κόσμος έχει απηυδήσει εδώ και πολύ καιρό, δηλαδή έχει βαρεθεί τα λοκντάουν και μέσα στην πόλη» περιέγραψε ο Γιώργος Κιούσης, κάτοικος Σαγκάης εδώ και 6 χρόνια, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Δεν υπάρχει λοκντάουν πια όπως είχε γίνει τον Απρίλιο, είναι απλά τοπικά λοκντάουν ανά περιοχές, ανά προάστια της Σαγκάης, που κρατάνε μερικές μέρες και ξανανοίγουν, ξανακλείνουν. Σε άλλες πόλεις της Κίνας έχει γίνει να είναι κλεισμένοι για μήνες. Ξεκίνησε με το εργοστάσιο της Apple, όπου υπήρχαν και άλλα θέματα με εργατικά δικαιώματα, δεν ήταν μόνο η καραντίνα και το λοκντάουν, οπότε μαζεύτηκαν όλα μαζί και γι’ αυτό εξαγριώθηκε ο κόσμος και βγήκε έξω. Δηλαδή με άλλα λόγια, έγιναν διάφορα πράγματα, πρώτα το εργοστάσιο, μετά η φωτιά, μετά όλο αυτό με το Μουντιάλ να βλέπεις τον κόσμο ελεύθερο να κινείται. Στην ουσία τρία χρόνια έχει γίνει το λοκντάουν στην Κίνα από τον Μάρτιο του 20, τα σύνορα όπως ξέρετε είναι κλειστά. Οπότε λογικό ήταν κάποια στιγμή να εξαγριωθεί ο κόσμος. Απλά ήταν πρωτοφανές να ακούς Κινέζους να λένε πράγματα εναντίον της κυβέρνησης, ποτέ δεν είχε ξαναγίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιούσης.

Έγιναν συλλήψεις πολιτών στους δρόμους, επιβεβαίωσε ο κ. Κιούσης που εργάζεται ως δάσκαλος στην Κίνα. Όπως είπε, έτυχε να περνάει από δρόμο που γινόταν διαδήλωση στην Σαγκάη και είδε ότι είχαν μαζευτεί πολλά περιπολικά, συγκρούσεις της αστυνομίας με πολίτες και συλλήψεις.

«Στην Σαγκάη ήταν που ειπώθηκαν τα πιο άγρια λόγια από τους πολίτες κατά της κυβέρνησης, στις υπόλοιπες πόλεις, ας πούμε, στην Γκουανγκτζού, στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις που έγιναν και εκεί διαδηλώσεις δεν ακούστηκαν τόσο αντικυβερνητικά συνθήματα. Ήταν πολύ πιο ήρεμα τα πράγματα» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα, αν φαίνεται πώς θα επηρεαστεί η κυβερνητική πολιτική από τις εξελίξεις στους δρόμους της Κίνας, ο κ. Κιούσης απάντησε «από τη μία υποτίθεται δείχνουν ότι ενδιαφέρονται και πάνε να ανοίξουν κάποια πράγματα και λένε θα χαλαρώσουμε τα μέτρα και από την άλλη βλέπεις τον έναν μήνα χαλαρώνουν, τον άλλο μήνα τα ξανακλείνουν, οπότε πραγματικά όλα τα περιμένω από την συγκεκριμένη κυβέρνηση, δεν εκπλήσσομαι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος