Ελιά: Η πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Ελλάδα που επηρεάζεται από τα…”φεγγάρια” της

Η σελήνη επηρεάζει την ελαιοκαλλιέργεια που κατέχει την πρώτη θέση στη χώρα μας στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτό, εάν φυσικά εφαρμοστεί η βιοδυναμική καλλιέργεια …μία ξεχασμένη μέθοδος που βασίζεται στους κύκλους του φεγγαριού. Σε μία τέτοιου τύπου καλλιέργεια, όπως υποστηρίζει ο βιοδυναμικός ελαιοκαλλιεργητής, κ. Προκόπης Μπαντζής, οι ρίζες και οι βλαστοί ενισχύονται, στην αυξανόμενη φάση της σελήνης, οι ρίζες αναπαύονται και το φύλλωμα αναπτύσσεται, με την Πανσέληνο, οι ρίζες αναπτύσσονται και το φύλλωμα επιβραδύνεται, ενώ στη μειωμένη φάση της σελήνης, οι ρίζες και το φύλλωμα αναπαύονται.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η Σελήνη ασκεί μία βαρυτική έλξη στη γη. Οι παλίρροιες οφείλονται σε αυτή την έλξη και είναι το πιο ορατό αποτέλεσμα της έλξης της Σελήνης στη Γη. Ο Ήλιος επίσης ασκεί μία βαρυτική έλξη στη γη αλλά της Σελήνης είναι ισχυρότερη, επειδή το φεγγάρι είναι πιο κοντά στη Γη από τον Ήλιο. Η περίοδος όπου η Γη επηρεάζεται περισσότερο από τη Σελήνη και την βαρυτική έλξη του Ήλιου είναι όταν τα δύο αυτά ουράνια σώματα είναι ευθυγραμμισμένα με τη Γη. Η θέση αυτή συμπίπτει όταν έχουμε ολόκληρο το φεγγάρι δηλαδή πανσέληνο. Στην συνέχεια, το νερό στην επιφάνεια της Γης τραβιέται από τη Σελήνη και αυτό οδηγεί στην άνοδο της στάθμης του νερού. Επίσης η δράση αυτή επηρεάζει το ίδιο στο νερό που βρίσκεται στο έδαφος, το νερό στα φυτά και στους οργανισμούς που ζουν στη Γη. Κατά τη διάρκεια της πανσελήνου και νέες φάσεις της σελήνης η υγρασία του εδάφους αυξάνεται και τα φυτά απορροφούν περισσότερο νερό. Η έρευνα έχει δείξει ότι, όταν το φεγγάρι μεγαλώνει, ενθαρρύνει την αύξηση στα φυλλώδη , ενώ όσο μακραίνει το φεγγάρι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ριζών.
Ο κύκλος της σελήνης διαρκεί 29,6 μέρες, χωρίζεται σε 4 φάσεις ή τέταρτα και τα φυτά χωρίζονται σε 4 ομάδες.

Ομάδα 1: φυτά με συγκομιδή ριζών

Ομάδα 2: φυλλώδη φυτά

Ομάδα 3: φυτά με σπόρους στο εσωτερικό του καρπού

Ομάδα 4: φυτά με σπόρους εκτός του καρπού. Κάθε ομάδα έχει συνδεθεί για κάθε φάση της σελήνης, έτσι ώστε τα φυτά να μεγαλώνουν καλύτερα

Κατά το τελευταίο τέταρτο της σελήνης ,πάντως, υπάρχει μικρότερη βαρυτική έλξη του φεγγαριού και γι ‘ αυτό θα πρέπει να είναι περίοδος ανάπαυσης. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να γίνεται λίπανση, κλάδεμα ή άλλες εργασίες.

Όπως υποστηρίζει ο κ Μπαντζής, η επένδυση σε αυτού του είδους την καλλιέργεια αξίζει για πολλούς λόγους και, πολύ περισσότερο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα, μετά την Ισπανία που είναι πρώτη και την Ιταλία. Η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα φτάνει τα 11,6 εκατομμύρια στρέμματα με πάνω από 170 εκατομμύρια ελαιόδενδρα. Το 81% των καλλιεργούμενων ελαιόδενδρων καλλιεργείται για λάδι, ενώ το υπόλοιπο 19% παράγει βρώσιμες ελιές. Παρόλο που η ελιά ευδοκιμεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές τις Ελλάδας, η Πελοπόννησος και η Κρήτη μοιράζονται το 75% της συνολικής παραγωγής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΧΟΥΡΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος