Εκθετική η πορεία της πανδημίας στη χώρα-Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό από τον ΙΣΘ

Array

Εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας, όπου για τις μετακινήσεις στα νησιά απαιτούνται τεστ και πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί το 4ο κύμα της πανδημίας.

Εκθετική φαίνεται πως είναι η πορεία στη χώρα μας, με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να έχει συντελέσει σε αυτό. Ανακοινώνονται αριθμοί ρεκόρ νέων μολύνσεων των τελευταίων 45 ημερών, καθώς τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Το νέο επιδημικό κύμα επηρεάζει έντονα Αττική, Κρήτη και βόρειο Αιγαίο.

Νέους,  και ανεμβολίαστους “προτιμά” μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Συνολικά, 121 στελέχη φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα. 58 εντοπίζονται στην Κρήτη, 39 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στη Λάρισα, την Εύβοια, την Κορινθία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα. 4 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο.

Την ίδια ώρα, δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ίο το τελευταίο δεκαήμερο με κατοίκους του νησιού να επιβεβαιώνουν πως πολλοί έφηβοι πριν φτάσουν στο νησί ήταν σε πάρτι του Αλίμου της νότιας Αττικής. Ο Αντιδήμαρχος Ίου, Αλέξανδρος Δελής, είπε ότι τα παιδιά ήρθαν οργανωμένα σε δύο μεγάλα γκρουπ από τουριστικό γραφείο που διοργανώνει εκδρομές νέων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας με εκπτωτικό βραχιολάκι, με αποκλειστικές εκπτώσεις στα μαγαζιά της Ίου, ενώ δέκα έφηβοι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, βρίσκονται στο νησί, σε κατάσταση καραντίνας. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται απόλυτα είπε ο κ. Δελής, ενώ ήδη έχει εμβολιαστεί το 70% των κατοίκων του νησιού.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση για υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, προκειμένου να μην χαθεί ο στόχος της ανοσίας μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Η αρχή γίνεται με τους υγειονομικούς.

Η παραλιακή ζώνη της Αθήνας (Νότιος Τομέας), άλλωστε, ανέβηκε χθες στο πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού της Πολιτικής Προστασίας, μετά και τα περιστατικά συνωστισμού σε κορονοπάρτι, ενώ, στην ίδια ζώνη επικινδυνότητας, αναρριχήθηκαν οι Δήμοι Θήρας και Ιητών. Ένα βήμα προς τα πάνω στην κλίμακα επικινδυνότητας έκαναν ακόμη οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας, περνώντας στο κίτρινο επίπεδο, με τους επιστήμονες να μελετούν εναλλακτικά σενάρια περιορισμών με έντονο το τοπικό στίγμα.

Οι επιστήμονες υποδεικνύουν τον εμβολιασμό ως τη μόνη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας. Πρέπει, όπως επισημαίνουν, να πειστούν όσοι δεν εμβολιάστηκαν να το κάνουν.

Νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό των πολιτών δια του παραδείγματος των γιατρών ξεκίνησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Με αφίσες σε δομές υγείας και δημοτικά κτίρια, ο ΙΣΘ προτρέπει τους πολίτες, με το παράδειγμα πρώτα των μελών του, να εμβολιαστούν άμεσα.
Έγκριση για μια τρίτη δόση εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αναμένεται να ζητήσει η Pfizer / BioNTech, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή η αναμνηστική δόση, έχει στόχο να παρέχει ενισχυμένη ανοσολογική προστασία σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τις δύο πρώτες δόσεις και να διατηρήσει υψηλά το ποσοστό προστασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ισχυρή σύσταση υπάρχει για τη διενέργεια self test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά και είναι άνω των 12 ετών. Παράλληλα, την είσοδο στα γήπεδα μόνο εμβολιασμένων φιλάθλων και τη λειτουργία τους με πληρότητα που φτάνει στο 80% αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθώς η κατακόρυφη πτώση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων, συνδέεται ευθέως με συνθήκες συνωστισμού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος