Έκθεση: «Η Ελληνική Μόσχα από τον Θεοφάνη τον Έλληνα έως τις μέρες μας»

Την έκθεση «Η ελληνική Μόσχα από τον Θεοφάνη τον Έλληνα έως τις μέρες μας», παρουσιάζει ο Σύλλογος των Ελλήνων Μόσχας, από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου, στο Κρατικό Κεντρικό Μουσείο της Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο Έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας (2021), στα 200 χρόνια από την έναρξη του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, και στην 30ή επέτειο της ίδρυσης του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας.

Τα εκθέματα συνδέονται με την ιστορία των Ελλήνων της Μόσχας από τον 13ο αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ανάμεσά τους είναι ο Θεοφάνης ο Έλληνας (1340-1410), ο αγιογράφος. Οι ιστορικές του εικόνες βρίσκονται στο ναό του Ευαγγελισμού του Κρεμλίνου της Μόσχας και σε άλλους ρωσικούς ναούς. Επίσης, περιλαμβάνονται η σύζυγος του Ιβάν Γ΄ Σοφία Παλαιολογίνα (1455-1503), η οποία επηρέασε την εξέλιξη του ρωσικού κράτους, ο λόγιος και θεολόγος Μάξιμος Γραικός (1470-1556), τα αδέλφια Λυχούδη, Σωφρόνιος και Ιωαννίκος (17ος αιώνας), οι οποίοι ίδρυσαν τη Σλάβο-Γραίκο-Λατινική Ακαδημία. Ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ιστορική ελληνική μονή του Αγίου Νικολάου του 14ου αιώνα. Το λεγόμενο ελληνικό μοναστήρι φιλοξενούσε τους Έλληνες κληρικούς και λόγιους την εποχή της ανάπτυξης της Μόσχας ως πρωτεύουσας του ομώνυμου πριγκιπάτου και ύστερα της Ρωσίας. Ήταν κέντρο της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη Μόσχα και ολόκληρη τη Ρωσία.

Έκθεση: «Η Ελληνική Μόσχα από τον Θεοφάνη τον Έλληνα έως τις μέρες μας»

Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να μάθουν για τις λαμπρές προσωπικότητες και του 20ού αιώνα. Σ΄ αυτές, περιλαμβάνονται, ο θρυλικός πιλότος Βλαντίμιρ Κοκκινάκης, ο ειδικός στην πολεμική θεωρία Βλαντίμιρ Τριανταφύλλοφ, η πρωτεργάτρια της σοσιαλιστικής εργασίας Πάσα (Παρασκευή) Αγγέλινα, ο γνωστός συλλέκτης της Σοβιετικής Ένωσης Γεώργιος Κωστάκης, ο διάσημος αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ο δημιουργός και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Στον ζωικό κόσμο» Αλεξάντρ Σγουρίδης, ο πρώτος δήμαρχος της Μόσχας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ Γαβριήλ Ποπόφ, ο πρώτος Ρώσος κοσμοναύτης ελληνικής καταγωγής Φιόντορ Γκιουρτσίχιν, ο συνθέτης και διευθυντής του Θεάτρου «Μπολσόι» Μιχαήλ Τσουλάκης, ο διάσημος μαέστρος του Θεάτρου «Μπολσόι» Οδυσσέας Δημητριάδης, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ελένα Κάμπουροβα, ο μαέστρος της σύγχρονης εποχής Θεόδωρος Κουρεντζής.

Την έκθεση επιμελήθηκε και οργάνωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Συλλόγου Ίννα Σέφφ, ως επιστημονικός σύμβουλος με το σύλλογο συνεργάστηκε ο Δημήτρης Γιαλαμάς, ενώ την ιστορία των εκθεμάτων επιμελήθηκε η Σβετλάνα Ντανιλένκο.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Αικατερίνη Νασίκα, ο πρέσβης της Κύπρου Ανδρέας Ζήνωνος, ο πρόεδρος του τμήματος των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης του Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Αλφέγιεφ), ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Αλεξέι Γκορντέγιεφ, ο βουλευτής της Βουλής της Ρωσίας Σεργκέι Σαργκουνόφ και η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ευγενία Ποπόβα.

Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους ήταν και ο ελληνικής καταγωγής αναπληρωτής διοικητής της Κρατικής Διοίκησης Στεγαστικής και Κοινωνικής Μέριμνας στο γραφείο του Προέδρου της Ρωσίας, Χριστοφόρ Κωνσταντινίδης.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη γενική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας Ιρίνα Βελικάνοβα και την αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Ταμάρα Καζακόβα, με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσία και του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: Pontos News

φωτ.: Σύλλογος των Ελλήνων της Μόσχας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος