Έκθεση για την φιλελληνική τέχνη στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα

Μια ξεχωριστή έκθεση στο Τελλόγλειο, μας επιστρέφει στην Ευρώπη πρίν από 200 χρόνια , όταν η επανάσταση του 1821 μετουσιώθηκε σε τέχνη, πέρασε σε κάθε αστικό ευρωπαϊκό σπίτι και ακολούθησε ένα κύμα φιλελληνισμού.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση το Τελλόγλειο ίδρυμα  παρουσιάζει την μεγάλη έκθεση «Λεωνίδας-Ναπολέων-Μπότσαρης. Η γλώσσα των συμβόλων» και μια δεύτερη έκθεση «Το ’21 των Συλλεκτών».

Πίνακες, πορσελάνινα πιάτα, ρολόγια και μικροαντικείμενα  με θέματα σχετικά με τους ήρωες του ΄21 τον Ναπολέοντα, τον Αλή Πασά, τον Delacroix κ.ά. όπως τονίζει η Αλεξάνδρα Βουτυρά, γ.γ. στο Δ.Σ του Τελλογλείου, τα φιλελληνικά αντικείμενα με την απεικόνιση ηρώων και ιστορικών γεγονότων του 1821 στην λαϊκή τέχνη, συνέβαλε αποφασιστικά στην διαμόρφωσε της νεοελληνικής ταυτότητας και του πολιτισμού μας.

Χιλιάδες ευρωπαίοι χρησιμοποιώντας στην καθημερινότητα τους αντικείμενα με ελληνικές μορφές εμπνεύστηκαν από τον αγώνα και βοήθησαν οικονομικά, ή μετέβησαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν, ενώ προκάλεσαν έκρηξη φιλελληνισμού στις χώρες τους, των οποίων οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να το αγνοήσουν.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου και θα λειτουργεί έως την 16η Ιανουαρίου 2022, ενώ για να την επισκεφτεί κάποιος είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος