Έκθεση για την απασχόληση στη Ναυτιλία: Σταθερά ανοδική η πορεία της στην Ελλάδα

Σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει η ναυτική απασχόληση στην Ελλάδα σύμφωνα με την 1η σχετική έκθεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του ΝΑΤ του αρχαιότερου Ταμείου της χώρας. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά από τον Διοικητή του Ταμείου κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και τον καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Γαβριήλ Αμίτση , παρουσία των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στοιχεία που παρουσιάστηκαν η απασχόληση των ναυτικών μας από 22.992 το 2020 αυξήθηκε στις 24.162 το 2023, με τη γυναικεία απασχόληση να φτάνει στο 6,7% έναντι 2% του παγκόσμιου μέσου όρου.

Το 70,% των γυναικών απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία ενώ η ηλικία τους κυμαίνεται από 18 έως 30 ετών.

Οι αλλοδαποί, κατά βαση Ευρωπαίοι πολίτες, αποτελούν το 8% των απασχολούμενων στον κλάδο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών 23.916 απασχολούνται σε πλοία με ελληνική σημαια

Στην εκδήλωση έγινε ειδική αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ταμείου και στις αναβαθμισμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμενους ναυτικούς ενώ βραβεύτηκαν στελέχη και εργαζόμενοι του ΝΑΤ για την προσπάθεια που κατέβαλαν στο μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ των ναυτικών.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία τόνισε ότι “ο στόχος επετεύχθη η αλλαγή πλεύσης είναι γεγονός για το ΝΑΤ. Μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια “

Στόχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής είναι η “αναβάθμιση των σπουδών για την προσέλκυση στο επάγγελμα νέων με υψηλή εξειδίκευση για τη στελέχωση της ελληνικής και παγκόσμια ναυτιλίας”

Την ετήσια έκθεση προλόγισε με μυνημα του ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος κ.Γιαννης Στουρναρας επισημαίνοντας ότι “καλύπτεται ένα σημαντικό κενό για τη ναυτική απασχόληση.”.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, Δόμνα Μιχαηλίδου και η ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος