Έκτακτα μέτρα “λειτουργίας του κράτους” αποφασίζει ο Ερντογάν (video)

Μέτρα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν προήδρευσε τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου συζητήθηκε η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τα μέτρα που θα ληφθούν. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει αργότερα για να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν. Προεδρεύων στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως συνέβη και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Προειδοποιήσεις κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής από τη διεθνή κοινότητα, συνοδεύουν την πρώτη εμφάνιση Ερντογάν στην Άγκυρα, που επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη, πέντε ημέρες μετά από την απόπειρα εναντίον του.
“Σχεδόν καθημερινά λαμβάνονται νέα μέτρα τα οποία αντιβαίνουν στο σεβασμό του κράτους δικαίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ‘Ανγκελα Μέρκελ εκφράζοντας βαθιά ανησυχία.

Επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα- Ερντογάν, όπου εκτός από το αγκάθι της έκδοσης Γκιουλέν επισημάνθηκε και η πάγια θέση να μην διολισθήσει η Τουρκία από το κράτος δικαίου”.

50.000 προσαγωγές, φυλακίσεις, απολύσεις

Σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνουν τα πανεπιστήμια στην Τουρκία όπου έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό κατά υποστηρικτών του Γκιουλέν, ο οποίος ζητά από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην έκδοση του.

Η έξοδος από τη χώρα έχει ήδη απαγορευτεί σε όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα και αυτό ισχύει και  για όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Παράλληλα, δρομολογείται η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Τετάρτη το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 262 στρατιωτικοί δικαστές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ενώ συνελήφθησαν και δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.

Εκτός από τις μαζικές εκκαθαρίσεις στο στρατό, την αστυνομία, το δικαστικό σώμα και τις κυβερνητικές υπηρεσίες, απομακρύνθηκαν και 1.577 Πρυτάνεις, οι οποίοι ακολούθησαν την απόλυση των 15.200 υπαλλήλων από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και την ανάκληση των αδειών 21.000 δασκάλων που εργάζονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Τουρκία. Την Τετάρτη, διακόπηκε η λειτουργία 626 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – η πλειοψηφία των οποίων είναι ιδιωτικά – ενώ Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι άλλοι 6.500 περίπου υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

O τουρκικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνδέεται με την εξέγερση. Η Χουριέτ, αναφέρει ότι  έμπιστος του Τούρκου Επιτελάρχη  Hulusi Akar ομολόγησε την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 99 από τους 360 ανώτατους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν.

Αποκάλυψη Χουριέτ: Γνώριζε η ΜΙΤ

Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι απολύθηκαν και 180 ένστολοι της ΜΙΤ. Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα της Χουριέτ, σύμφωνα με το οποίο η ΜΙΤ( Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) “είχε προειδοποιήσει για το πραξικόπημα, το οποίο τελικά εκδηλώθηκε έξι ώρες νωρίτερα”, εγείροντας το ερώτημα , γιατί, εφόσον είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι διοικητές,  έπεσαν στα χέρια των πραξικοπηματιών.

Αναπάντητο σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα παραμένει και το ερώτημα, γιατί ο Ερντογάν κινδύνεψε με απόπειρα δολοφονίας στη Μαρμαρίδα, όπως υποστήριξαν κυβερνητικά μέσα, ενώ η ΜΙΤ γνώριζε.

Καθησυχάζουν φόβους για capital controls

Δεν θα επιβληθούν capital controls, δήλωσε στο μεταξύ ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μεχμέτ Σιτζέκ, καθησυχάζοντας επενδυτές που ανησυχούν για χρηματοπιστωτικές αναταράξεις ενώ ήδη ενισχύθηκε η ρευστότητα ως έκτακτο μέτρο.

Υποβάθμιση από SP

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s Global Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας σε BB (από BB+), εκφράζοντας ανησυχία για την εξασθένηση των μηχανισμών ελέγχου και εξισορρόπησης της εξουσίας και την περίοδο αβεβαιότητας στην οποία εισήλθε η χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Στην ανακοίνωσή του, ο SP σημειώνει παράλληλα ότι η προοπτική του νέου κρατικού αξιόχρεου είναι αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμιστεί εκ νέου βραχυμεσοπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1 Ανταπόκριση Αριάννα Φερεντίνου

Σχετική είδηση:Σαρωτικές εκκαθαρίσεις με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία – Νέα ντοκουμέντα (video)
Σχετική είδηση:Στον «αέρα» οι αποκαλύψεις του Wikileaks για το κόμμα του Ερντογάν, παρά το τουρκικό μπλόκο”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος