Εξαγγελίες Χατζηδάκη στη Βουλή: Δίπολο ενίσχυσης εισοδημάτων – Μείωσης φόρων με πάταξη φοροδιαφυγής

Σειρά εξαγγελιών για ενίσχυση εισοδημάτων, μείωση φόρων και μέτρα για τη φοροδιαφυγή περιείχε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, περίπου 1.300 ευρώ το χρόνο θα κερδίσει ένας μέσος δημόσιος υπάλληλος το 2024 λόγω του νέου μισθολογίου και της μειωμένης φορολογίας για οικογένειες. Επίσης ο υπουργός απέκλεισε νέα ρύθμιση για παλαιές οφειλές, δεσμεύτηκε για την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων και έθεσε ψηλά στην ατζέντα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι ότι το μήνυμα που στέλνουμε και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό είναι ότι θα στηρίξουμε τους ευάλωτους, θα δώσουμε όμως από αυτά που έχουμε και όχι από αυτά που δεν έχουμε. Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι θα γίνουν σεβαστοί οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Ακόμα είπε να μην περιμένετε άλλη ρύθμιση για παλαιές οφειλές.

Η τελευταία αναβίωση των 120 δόσεων λήγει τέλος Ιουλίου. Όποιος ενδιαφέρεται, είπε ο κ. Χατζηδάκης, να σπεύσει να δηλώσει ενδιαφέρον και να καταβάλλει και τις πρώτες δύο δόσεις για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση.

Για τη φοροδιαφυγή που αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα και η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί. Αυτό θα γίνει με κάποιες παρεμβάσεις είπε ο κ. Χατζηδάκης. Δηλαδή ολοκληρώνεται μέσα στο ’23 η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και επίσης τα POS γίνονται υποχρεωτικά σχεδόν για το σύνολο των επαγγελμάτων.

Επίσης τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μέσω χρεωστικών καρτών. Δεν θα καταβάλλεται δηλαδή το ποσό σε έναν τραπεζικό λογαριασμό αλλά σε μία κάρτα, κάτι σαν την άυλη ψηφιακή κάρτα για να χρησιμοποιείται για συγκεκριμένους σκοπούς.

Η ψαλίδα στα επιτόκια ανάμεσα στις καταθέσεις και στα δάνεια. είναι πράγματι μεγάλη είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρέπει να κλείσει. Αυτό θα γίνει με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Μερικές παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε: να μπορούν να δίνονται δάνεια και από μη τραπεζικά ιδρύματα και επίσης να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση στους τόκους που προέρχονται από έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, άρα να είναι δελεαστικό για κάποιον να επενδύσει τα χρήματά του σε αυτούς τους τίτλους.

Και τέλος για την κεφαλαιαγορά. Το Χρηματιστήριο μας θέλει ενίσχυση είπε ο Κωστής ο Χατζηδάκη και πρόσθεσε ότι προχωράμε άμεσα σε κάποιες παρεμβάσεις. Μερικές από αυτές: μειώνεται 50% ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών και κάθε δαπάνη που κάνει μία εταιρεία για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα εκπίπτει από τον φόρο σε ποσοστό 100%.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του ’24, το οποίο όπως είπε θα δώσει κάθε μήνα τουλάχιστον 70 ευρώ παραπάνω σε έναν μέσο δημόσιο υπάλληλο.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος