Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής στο Πρώτο: Πρώτιστο μέλημά μας η ασφάλεια των πολιτών-  Οι ριπές έφταναν τα 11 μποφόρ (audio)

«Ο μεγαλύτερος εχθρός στην πυροσβεστική επιχείρηση δεν είναι τίποτα άλλο από τον άνεμο. 04:50 είχαμε ριπές ανέμων που έφταναν τα 113 χλμ. την ώρα, που σε αντιστοιχία μποφόρ είναι εντάσεως 11. Και οι δημοσιογράφοι αυτό μας μετέφεραν, ότι δεν μπορούσε να ορίσει κανείς τον εαυτό του εκείνη την στιγμή καθώς τα πάντα λύγιζαν στην πορεία του ανέμου» περιέγραψε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, σε σχέση με την πυρκαγιά που καίει στην Πεντέλη από χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον με αυτή την ταχύτητα του ανέμου που ήταν ισχυρότατη, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπάθησαν να περιορίσουν, εξήγησε ο κ. Αρτοποιός,  όσο μπορούσαν αυτή την μανία της πυρκαγιάς, η οποία έφτασε κάποια στιγμή τα μεσάνυχτα στο Νοσοκομείο Πεντέλης, το οποίο είχε εκκενωθεί νωρίτερα και καθοδηγούμενη η φωτιά από τον πολύ δυνατό αέρα βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Παλλήνη, στο Διώνη, στην Ανθούσα.

«Έχουμε κάνει μια περίμετρο από επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα τα οποία είναι ισχυρότατα από το πρωί, ήταν 5 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και ήταν σε αναμονή άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα για να σηκωθούν. Έχουν έρθει για να συνδράμουν από όλη την Ελλάδα πάνω από 430 πυροσβέστες, 120 πυροσβεστικά οχήματα, 30 πεζοπόρα τμήματα, με την ευρωπαϊκή δύναμη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τους 28 Ρουμάνους πυροσβέστες που συνδράμουν στις προσπάθειές μας. Χρειάζεται η συνέργεια πολλών άλλων παραγόντων, ελληνική αστυνομία, στρατός, ΕΚΑΒ, όπως συμβαίνει καθώς συνδράμουν όλοι όπου χρειάζεται από εχθές» συμπλήρωσε.

«Πρώτιστο μέλημά μας η ασφάλεια των πολιτών μας και η εξασφάλιση της περιουσίας τους, των δημοσίων δομών οι οποίες κινδύνευσαν» τόνισε ο κ. Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και σε βιομηχανικές περιοχές. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι να τεθεί και αυτή η πυρκαγιά υπό έλεγχο. ‘Έχουμε την πρόβλεψη ότι μέχρι τις 5-6 το απόγευμα θα συνεχίσουν αυτοί οι δυνατοί άνεμοι να μαίνονται και από κει και μετά αναμένεται να κοπάσουν. Το μέτωπο που μας απασχολεί βρίσκεται στις περιοχές της Παλλήνης, της Ανθούσας, στο Διώνη και το Ντράφι. Αν κάποιος έβλεπε αυτή την στιγμή το επιχειρησιακό μας πλάνο, έχει γίνει ένας κύκλος ούτως ώστε να οριοθετήσουμε αυτό το κομμάτι της πυρκαγιάς και να δουλέψουμε σε αυτή την περίμετρο ώστε αυτές τις πολύ μεγάλες και πολλές διάσπαρτες εστίες που υπάρχουν μέσα σε αυτές τις περιοχές, να τις περιορίσουμε» επισήμανε ο κ. Αρτοποιός.

Υπάρχει πολύ μεγάλη επικινδυνότητα και αντικειμενική δυσκολία στις επιχειρήσεις, εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός. «Και οι επίγειες δυνάμεις είναι πάνω από την φωτιά, κυνηγούσαν την φωτιά. Στο νοσοκομείο Πεντέλης πήγαν κόντρα στο μέτωπο, που αντίκειται στην πυροσβεστική στρατηγική, καθώς το γιγαντιαίο μέτωπο έμπαινε εκείνη την ώρα στο Παίδων, το οποίο απειλούταν και μάλιστα υπήρχαν και κάποιες δεξαμενές με οξυγόνο και έδωσαν τιτάνιο αγώνα να σώσουν το νοσοκομείο. Δυστυχώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε νότια, διένυσε μια πολύ μεγάλη πορεία, στην διάρκεια της οποίας στέλναμε μηνύματα στους πολίτες μέσω του 112, κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατόν μπορούμε, οι πυροσβέστες πέφτουν με αυτοθυσία στο μέτωπο» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Π.Υ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος