Εκπαίδευση των πιλότων μας στα όριά τους – Αποκλειστικό (video)

Εντυπωσιακές εικόνες που κόβουν την ανάσα μέσα στο πιλοτήριο των πλέον σύγχρονων αεροσκαφών που διαθέτει η χώρα μας, των F-16 Block 52 Advance εξασφάλισε η ΕΡΤ. Οι ιπτάμενοι της 116 Πτέρυγας Μάχης, μιλούν στην κάμερα για την καθημερινή τους εκπαίδευση.

Μεταφερόμαστε μέσα στο πιλοτήριο των πλέον σύγχρονων αεροσκαφών που διαθέτει η χώρα μας, των F-16 Block 52 Advance. Οι ιπτάμενοι της 116 Πτέρυγας Μάχης, μιλούν στην κάμερά μας για την καθημερινή εκπαίδευση αλλά και τις συνεκπαιδεύσεις σε Νατοϊκό επίπεδο στις οποίες οι ιπτάμενοι της Ελλάδας πάντα ξεχωρίζουν.

Απογειώσεις…… Ελιγμοί που κόβουν την ανάσα κάθε ανθρώπου που δεν έχει ζήσει την πίεση των 8,5 g, είτε ένα με το ανάγλυφο του εδάφους…..είτε λίγα μέτρα πάνω από το Αιγαίο….

-Εκπαίδευση που έχει να κάνει με τη συνεχή τριβή σ’ ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αντικείμενο.

Ο διοικητής της 116 ΠΜ Γιώργος Βαγενάς δηλώνει: «Εμείς έχουμε τον έλεγχο του Αρχηγείου μας που μας λέει μέχρι εδώ. Σας έχω κάνει επαγγελματίες κι όποιος παραβιάσει τους κανόνες που έχω θέσει δεν κάνει γι’ αυτό που έχει κληθεί και που μπορεί να βάλει τη χώρα μας σε μια δύσκολη κατάσταση.»

-Μηχανικοί και ιπτάμενοι προσπαθούν κάθε μέρα να γίνουν μια καλοκουρδισμένη μηχανή η οποία είναι ικανή ν’ ανταπεξέλθει σε κάθε σενάριο που θα ζητηθεί.

Ο σμηναγός-αρχιμηχανικός της 335 μοίρας Ηλίας Καναβάρος δηλώνει: «Είναι τέτοιο το αεροσκάφος που μας μιλάει μόνο του και μας λέει τι ακριβώς χρειάζεται και αυτό διευκολύνει πολύ το έργο συντήρησης.»

Ο Διοκητής της 336 μοίρας «ΟΛΥΜΠΟΣ» Βάιος Ψαρρης λέει: «Είσαι εκπαιδευμένος ν’ αντιμετωπίσεις τα πάντα, δεν υπάρχει ρουτίνα δεν υπάρχει τίποτα το ίδιο.»

Στον Άραξο χτυπά η καρδιά των πιο σύγχρονων F-16, είναι τα λεγόμενα «Advance». Τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες στην Ευρώπη τις απολαμβάνουν μέχρι στιγμής Ελλάδα και Πολωνία. Αυτά τα αεροσκάφη αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα της πολεμικής αεροπορίας που ξεχωρίζουν σε κάθε διασυμμαχική άσκηση.

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος, επισμηναγός 335 Μοίρας πιλότος F-16 Block 52+ Adv Δημήτρης Οικονομόπουλος λέει: « Η Ελλάδα είναι υπολογίσιμη δύναμη εδώ και πολλά χρόνια στο ΝΑΤΟ»

Οι Έλληνες πιλότοι στις νατοϊκές ασκήσεις εδώ και πολλά χρόνια πάντα ξεχωρίζουν. Αυτό έχει να κάνει με τα scrable στις σμηναρχίες μάχης και την καθημερινή επιτήρηση των εναερίων συνόρων Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντισμήναρχος Παντελής Μπεκιαρόπουλος δηλώνει: «Ο Έλληνας πιλότος λόγω ταπεραμέντου αλλά και της καθημερινής εκπαίδευσης παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις κι αυτό αναγνωρίζετε από τους συναδέλφους των Νατοϊκών χωρών. Αυτές οι ασκήσεις είναι χρυσή ευκαιρία για εμάς διότι βλέπουμε και υιοθετούμε νέες τακτικές ως προς την χρησιμοποίηση του αεροσκάφους.»

Η τελευταία αποστολή της των αεροσκαφών του Αράξου και συγκεκριμένα της 336 Μοίρας Όλυμπος ήταν πριν λίγες μέρες στην Πολωνία στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης των δυο αεροποριών με ασκήσεις πραγματικών επιχειρήσεων αλλά και αερομαχιών μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ; Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος