Εκλογές 2023: «Μετωπική» για τη φορολογία πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Αγριεύει η προεκλογική σύγκρουση, με αιχμή τη φορολογία. Η Πόπη Τσαπανίδου μίλησε για έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις που έχουν υπερέσοδα, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αισχροκέρδεια και αποδυνάμωση των νοικοκυριών, μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, τάχθηκε υπέρ της αύξησης άμεσων φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα. Η ΝΔ δια του Άκη Σκέρτσου, απαρίθμησε 10 fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας ότι η παρένθεση αστάθειας πρέπει να λήξει οριστικά στις 25 Ιουνίου.

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, η σφοδρή πολιτική σύγκρουση κλιμακώνεται, με επίκεντρο τα ζητήματα της οικονομίας και της φορολογίας και τη Νέα Δημοκρατία να βάζει στο ίδιο κάδρο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στον απόηχο των δηλώσεων στελεχών τους. Η Πόπη Τσαπανίδου επανέφερε ζήτημα έκτακτης φορολόγησης των επιχειρήσεων.

«Οι πρώτες 50 μέρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρες[…] οι πρώτες κινήσεις είναι να στηριχθεί ο κόσμος σε δύο παράλληλα επίπεδα και παράλληλα να υπάρχει μια φορολόγηση στα υπερέσοδα θα υπάρξει μία έκτακτη φορολόγηση» ανέφερε η κ. Τσαπανίδου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Οικονόμου για το ποιες εταιρείες θα φορολογήσουν η κ. Τσαπανίδου απάντησε «θέλετε να γίνω ΑΑΔΕ; Θέλετε να γίνω εφοριακός;».

Η κ. Τσαπανίδου επανήλθε υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας: « το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια[…] Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει ότι τα υπερκέρδη έπρεπε να έχουν φορολογηθεί και σημείωνε ότι η φορολόγηση των μερισμάτων δεν μπορεί να συμβάλλει στο Δημόσιο Ταμείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων δεν θα δώσει μεγάλα έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο[…]Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών θα δώσει σημαντικά έσοδα. Αυτά τα οποία δημιουργήθηκαν, όταν δημιουργήθηκαν, έπρεπε να φορολογηθούν εκτάκτως. Και αν ξαναδημιουργηθούν, πρέπει να φορολογηθούν εκτάκτως».

Στον απόηχο των δηλώσεων Χρονοπούλου περί αύξησης φόρων και Δουδωνή για αύξηση της φορολογίας μερισμάτων, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης άμεσων φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ. «Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν στους φόρους γονικής κληρονομιάς στον φόρο ακίνητης περιουσίας αυτός είναι αλήθεια είναι φορείο πει ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες και τους πολλούς αυτοί είναι οι φόροι που θα πρέπει να κρατηθούν» τόνισε ο κ. Παραστατίδης.

Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, έσπευσε να πάρει σαφείς αποστάσεις, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλάει για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ακριβώς το αντίθετο, έχει ψηφίσει τρεις φορές τη μείωση του ΕΝΦΙΑ[…] εισηγμένες εταιρίες μεγάλες εταιρίες έχουν τριπλασιαστεί τα κέρδη τους αυτό δείχνει ότι οι φορολογικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας είναι για να υπερασπίζεται τους λίγους και ισχυρούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Για ανεδαφικά προγράμματα και κρυφές ατζέντες τόσο της Κουμουνδούρου, όσο και της Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

«Δυστυχώς το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται παρακολούθημα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ίσως χειρότερο από το πρόγραμμα Τσίπρα των 83 δισ[…] Αν πιστέψουμε το δημοσιευμένο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που μιλάει αδιακρίτως για τριπλασιασμό του φόρου μερισμάτων τότε περίπου 110.000 κατ’ εξοχήν μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη και πιθανώς μοιράζουν μέρισμα πρέπει να ανησυχούν» τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος.

Για πολυγλωσσία κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σχολίασε από την Κρήτη τις τελευταίες τοποθετήσεις: «Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν “χάσει τα αυγά και τα πασχάλια” και τη μία μέρα μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό. Ίσως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, ξέρετε, επειδή οι ίδιοι έχουν αποποιηθεί της ευθύνης να κυβερνήσουν τη χώρα».

Βολές σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από ΚΚΕ και Κυριάκο Βελόπουλο.

«Αφού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έγδαραν με τη φοροληστεία και τους μνημονιακούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ, μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους, τώρα τσακώνονται για τη δοσολογία μιας δηλητηριώδους για το λαό πολιτικής» τονίζει το ΚΚΕ.

«Δεν μπορείς να μιλάς για την οικονομία αν δεν ξέρεις βασικούς κανόνες της οικονομία […]Είναι άσχετοι αυτό που είπαν χθες θα χτυπήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Αντιπαράθεση και για την ανάρτηση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις για καθηγητές, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, πανηγύρισαν για την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την διαγραφή του.

«Οι δηλώσεις είναι καταδικαστέες, έχει κληθεί, έχει δώσει εξηγήσεις και το θέμα κλείνει εδώ» σχολίασε ο Άκης Σκέρτσος.

Η οικονομία αναμένεται να απασχολήσει το δημόσιο λόγο και τις επόμενες ημέρες.

«Όργωσε» την Κρήτη ο Μητσοτάκης – Μήνυμα συστράτευσης για σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης

Με μηνύματα συστράτευσης και ζητώντας από τους πολίτες εντολή για το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την 48ωρη περιοδεία του από το ανατολικό μέχρι το δυτικό άκρο της Κρήτης.

Όπως είπε «Αυτή η σταθερή κυβέρνηση σήμερα είναι προϋπόθεση ευημερίας για την ελληνική κοινωνία. Διότι το τελευταίο το οποίο θα θέλαμε, πιστεύω, είναι να έχουμε μια κυβέρνηση με μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Χρειαζόμαστε να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντίστοιχη -γιατί όχι και μεγαλύτερη- με αυτή την οποία είχαμε την περασμένη τετραετία, ώστε με λυμένα τα χέρια να μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε μιλήσει».

Η υποδοχή στο Πέραμα Ρεθύμνης, στις Βρύσες Αποκορώνου, στον Πλατανιά και στο Καστέλι Κισσάμου ήταν ιδιαίτερα θερμή.

«Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στο ορόσημο της 25ης Ιουνίου: «Τίποτα δεν έχει κριθεί. Η κάλπη είναι άδεια πάλι. Δεν είναι πρώτος και δεύτερος γύρος εδώ. Δεν είναι ποδοσφαιρικό ματς, “κερδίσαμε 4 – 0 και κρατάμε το σκορ αυτό στο δεύτερο ματς”. Εδώ ξεκινάμε από την αρχή. Από την αρχή, λοιπόν, πάμε να γεμίσουμε τις κάλπες με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε τον αέρα στα πανιά μας. Είμαστε νικητές, δεν είμαστε αλαζόνες. Είμαστε χαρούμενοι αλλά δεν είμαστε υπερφίαλοι».

Στην πρώτη γραμμή των δημόσιων τοποθετήσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας οι προτεραιότητες του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και η ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Ο λαός μας εμπιστεύτηκε[…] γύρισε την πλάτη στην τοξικότητα[…] Ο ίδιοι έχουν αποποιηθεί της ευθύνης να κυβερνήσουν τη χώρα. Τι μας λένε; “Ενδιαφερόμαστε για το ποιος θα είναι πρώτος στην αντιπολίτευση”. Ε, δεν ενδιαφέρει αυτό τους πολίτες, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση[…] Δεν ψηφίζουμε για όσα έγιναν αλλά και όσα γίνουν από εδώ και στο εξής και είναι πολλά. Οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Αττική και περιφέρεια θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και το φίνος της προεκλογικής περιόδου.

Περιοδεία Μητσοτάκη στην Κρήτη – Υποδοχή με λύρες, εκλογικές μαντινάδες και εδέσματα

Τουλάχιστον 15 στάσεις από την μια άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη, με επισκέψεις σε χωριά και στους 4 νόμους και ζεστή υποδοχή από τους κατοίκους, με μαντινάδες προσαρμοσμένες στην εκλογική ατμόσφαιρα, κρητικές λίρες και ντόπια εδέσματα, περιελάμβαναν οι τελευταίες δύο ημέρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή και χαμόγελα καθώς για πρώτη φορά όλη η Κρήτη βάφτηκε γαλάζια και στόχος είναι να επαναβεβαιωθεί, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αυτό το αποτέλεσμα και να αυξήσει τα ποσοστά της η γαλάζια παράταξη. Ο ίδιος έβαλε τον στόχο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου τα Χανιά να εκλέξουν 4 βουλευτές.

Στην περιοδεία του σε χωριά των Χανίων, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Εκλογές 2023: «Μετωπική» για τη φορολογία πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Η διήμερη αυτή επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια συμβολική επίσκεψη εδώ στο Θέρισο, το ιστορικό χωριό του Δήμου Χανίων στρατηγείο του Βενιζέλου στην επανάσταση της Κρήτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,χωρίς τις κάμερες, επισκέφθηκε τον τάφο του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώθηκαν έξι χρόνια προχθές.

Τσίπρας από την Κοκκινιά: «Χαμένες μάχες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δίνονται»

Μήνυμα από την πλατεία της 17ης Αυγούστου από την ιστορική Κοκκινιά, ότι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κι ότι δεν εγκαταλείπει, όπως είπε στις δύσκολες στιγμές έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε με έμφαση, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι.

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των εκλογών τόνισε ότι «δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα. Κρίνονται οι ζωές μας. Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στις 25 Ιουνίου δεν διαλέγουμε διαχειριστή της εξουσίας. «Ο ελληνικός λαός καλείται να διαλέξει με ποιο σχέδιο θα πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια» σημείωσε.

Εκλογές 2023: «Μετωπική» για τη φορολογία πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα του έλαβε το μήνυμα και «βάζει το πήχη ψηλά για να διορθωθούμε». «Όχι για να κρατήσουμε τις έδρες μας και τα ποσοστά μας αλλά για κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της δικαιοσύνης. Για να κρατήσουμε ζωντανή τη συνοχή της κοινωνίας απέναντι σε πολιτικές που θέλουν να τη συνθλίψουν, να την αποδυναμώσουν. Χαμένες μάχες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δίνονται. Εμείς όχι μόνο θα τη δώσουμε αλλά θα ματώσουμε αν χρειαστεί, για να τη κερδίσουμε. Αδύνατο δεν υπάρχει για τις κοινωνίες και τους λαούς που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο» είπε.

Πριν την ομιλία ο κ. Τσίπρας άφησε ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα, στο μνημείο του μπλόκου της Κοκκινιάς.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Δημήτρης Γκάτσιος, Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς

Σχετικά Άρθρα: Ν. Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: «Επιδιώκουμε φορολογική δικαιοσύνη – Δε θα μας κάμψουν τα fake news και οι τραμπισμοί της ΝΔ»

Π. Τσαπανίδου: Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη ελάχιστων εταιρειών και αποδυνάμωση νοικοκυριών, μέσω υψηλού ΦΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος