Έκκληση να σωθεί το “Σπίτι της Αντουανέτας” στην Αλεξανδρούπολη

Να χαρακτηριστεί διατηρητέο “Το Σπίτι της Αντουανέτας”, ένα κτίριο- τοπόσημο της Αλεξανδρούπολης, ζήτησε ο Σύλλογος Ελληνο-Γαλλικής Φιλίας. Το κτίριο έγινε δωρεά στον Δήμο, προκειμένου να αποτελέσει σημείο προαγωγής της φιλίας των δύο χωρών.

Το σπίτι της Αντουανέτας είναι μια μονοκατοικία με ξύλινη επένδυση και κεραμοσκεπή που έχει έντονα χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής. Η παράδοση της ξύλινης επένδυσης, συνήθως για λόγους μόνωσης και διαθεσιμότητας υλικού στην περιοχή, υπήρχε από πολύ παλαιότερα αλλά εξακολουθεί να υφίσταται στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα.

Ο παππούς και η γιαγιά της Αντουανέτας και του Πεπίνου Δεμτζιάν ήρθαν στην πόλη χάρις στη δημιουργία του Σιδηροδρόμου και αποτέλεσαν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους ενεργά μέλη της κοινότητας των Φραγκολεβαντίνων που διαβιούσε τότε στην πόλη.

Η ίδια η Αντουανέττα φοίτησε στο Κολλέγιο Φραγκισκανών Καλογραιών, όπως πολλές κοπέλες της πόλης, Ελληνίδες και μη, όπου τελειοποίησε τις γνώσεις της στη Γαλλική γλώσσα. Έτσι, κατάφερε αργότερα να κερδίσει τα προς το ζην παραδίδοντας κατ’ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικής στην πλειονότητα των παιδιών της πόλης, επί σειρά ετών.

Επίσης, ο αδερφός της και εκείνη υπήρξαν για αρκετά χρόνια υπεύθυνοι για τη φροντίδα, τη λειτουργία και τη συντήρηση του καθολικού ναού του Αγίου Ιωσήφ. Είναι και οι δύο ενταφιασμένοι στα καθολικά κοιμητήρια της πόλης.

Ρεπορτάζ Δ. Σταματάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος