Εκκένωση ΑΠΘ: 33 προσαγωγές-Ελεύθεροι και οι 16 συλληφθέντες

Στις 6 το πρωί άρχισε η επιχείρηση εκκένωσης του κτηρίου της Διοίκησης του ΑΠΘ που τις τελευταίες 16 ημέρες τελούσε υπό κατάληψη. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από την ευρύτερη περιοχή.  Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πανεπιστημιούπολη. Αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, εισήλθαν στο ισόγειο της πρυτανείας και ανακοίνωσαν στους φοιτητές ότι ο χώρος θα εκκενωθεί.
Οι φοιτητές δεν προέβαλαν αντίσταση και βγήκαν από το πανεπιστήμιο με την αστυνομία να προχωράει σε 33 προσαγωγές. Λίγο μετά τις 6:30 το πρωί, ξεκίνησε η μεταγωγή τους στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για τη ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής των φοιτητών, δημιουργήθηκε και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Από τις 33 προσαγωγές, οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Με εντολή εισαγγελέα, και οι 16 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Ωστόσο, όταν η δικογραφία διαβιβαστεί στην εισαγγελία, θα οριστεί ρητή δικάσιμος.

Το μεσημέρι, φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα του Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επιχείρηση εκκένωσης, ενώ ζήτησαν και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το πανεπιστήμιο.

Επί 16 ημέρες υπήρξε σειρά διαβουλεύσεων της πρυτανείας με τους φοιτητικούς συλλόγους. Μάλιστα η Σύγκλητος αποφάσισε να απευθύνει και δημόσια έκκληση τερματισμού της κατάληψης και πρόσκληση διαλόγου με τη φοιτητική κοινότητα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΛΤΕΚΗ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ, ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος