Εκδηλώσεις μνήμης σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, πραγματοποιούνται από τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Καστοριάς, κατά το διάστημα 14-22 Μαΐου, σε συνεργασία με την Π.Ε. και τους Δήμους, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου, πραγματοποιείται μουσικό αφιέρωμα από το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, με το Σύνολο Ποντιακής Λύρας.

Στις 8:00 το βράδυ, θα φωταγωγηθεί το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας και θα αναρτηθεί το σύμβολο της Γενοκτονίας (G). Από εκεί θα ξεκινήσει Λαμπαδηδρομία που θα κατευθυνθεί προς το Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, όπου θα ακουστεί ένα μοιρολόι με τη συνοδεία ποντιακής λύρας και θα καταλήξει στο Δημαρχείο, όπου θα πραγματοποιηθεί φωταγώγηση και προβολή του συμβόλου της Γενοκτονίας “G”. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο σε συνεργασία με την Π.Ε. Καστοριάς, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών Καστοριάς και ο ΕΛΠΧ «Όρμος».

Ο Δήμος Καστοριάς, ως ενεργό μέλος του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων της καθ’ ημάς Ανατολής της ΚΕΔΕ, υποστηρίζει και προωθεί το αίτημα Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στο Δημαρχείο κυματίζει η σημαία για τα 100 χρόνια  από τη Μικρασιατική Καστροφή και το Έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού.

Το πρωί της Πέμπτης θα τελεστούν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου και θα ακολουθήσει Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων (11:00 π.μ.), όπου θα γίνει και κατάθεση στεφάνων.

Η θλιβερή επέτειος των 103 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα τιμηθεί με εκδηλώσεις μνήμης και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, κα Χριστίνα Σαχινίδου, “όλοι πρέπει να κρατάμε τον Πόντο σαν φυλαχτό στις καρδιές μας, για να τιμήσουμε τους προγόνους μας που το βουβό τους κλάμα έγινε κραυγή που πρέπει να ακουστεί στα πέρατα της οικουμένης για να τιμωρηθεί ο θύτης”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος