Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη

Με καταθέσεις στεφανιών και εκδηλώσεις μνήμης και τιμής εορτάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η εργατική εξέγερση του Μάη του ’36. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εργατικά συνδικάτα, νεολαίοι, συνταξιούχοι, κόμματα και φορείς της πόλης.

Στις 10:30 π.μ. έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με ομιλίες του προέδρου και του αν. γραμματέα του ΕΚΘ Χάρη Κυπριανίδη και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αντίστοιχα. Για μια ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης, προτείνοντας «ο σταθμός του μετρό στην οδό Βενιζέλου, όπου έπεσε τότε ο πρώτος νεκρός της ιστορικής εξέγερσης, να ονομαστεί σταθμός Μάη του ’36», στην παρακαταθήκη του Μάη του ’36 στο εργατικό κίνημα και στη συνέχεια των αγώνων για κοινωνικές παροχές, ασφάλιση δημόσια υγεία και παιδεία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ Νίκος Φασφαλής, ενώ για τη σημασία των αγώνων αυτών στη σημερινή συγκυρία, «που τα εργατικά δικαιώματα καταπατώνται και το οικογενειακό εισόδημα εξαλείφεται», μίλησε ο γραμματέας Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αμπατζάς.

Κατάθεση στεφάνων έγινε και στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη, στο εργοτάξιο του μετρό στο σταθμό Βενιζέλου, στη θέση που έπεσε ο πρώτος νεκρός του Μάη του ’36, από εργατικά σωματεία, την κομματική οργάνωση Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Ένα τμήμα από τη δεύτερη συγκέντρωση κινήθηκε για τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας για το πολιτικό μνημόσυνο του βουλευτή της ΕΔΑ και ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Γιώργη Τσαρουχά, που βασανίστηκε και υπέκυψε στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας.

Πηγή ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος