Εκατό τόνοι συσκευών απέκτησαν “δεύτερη ζωή” (Video)

Oι παλιές ηλεκτρικές συσκευές που συλλέγονται στους ειδικούς κάδους σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ξεφορτώνεται στο Ωραιόκαστρο όπου βρίσκεται το ένα από τα δύο Κέντρα Διαλογής και Ταξινόμησης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα από το 2019.Τα δύο κέντρα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Life Rewwee που ξεκίνησε το 2016. Συνεργαζόμενοι φορείς ήταν ο ΕΟΑΝ, η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ και το Πράσινο Ταμείο. Το Κέντρο Διαλογής και Ταξινόμησης στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2019

Αφου φτάσουν στο Κέντρο Διαλογής, οι συσκευές περνούν από οπτικό έλεγχο και ταξινομούνται σε 36 κατηγορίεςΣτη συνέχεια γίνεται διαχωρισμός: όσες συσκευές μπορούν να επισκευαστούν ή να αξιοποιηθούν ως ανταλλακτικά θα οδηγηθούν στο τεχνικό τμήμα του Κέντρου Διαλογής για να επισκευαστούν. 

Μέχρι σήμερα στη μονάδα έχουν φτάσει πάνω από 1.200 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, 600 περίπου πέρασαν από οπτικό έλεγχο και πάνω από 100 τόνοι επισκευάστηκαν και είτε πωλήθηκαν είτε διατέθηκαν δωρεάν σε κοινωνικές δομέςΤο επόμενο διάστημα η Ermes ΙΚΕ θα δημιουργήσει ένα e-shop για ηλεκτρικές συσκευές second hand.

Το 80% των συσκευών δεν ανακυκλώνεται. Μεταφέρονται σε εταιρείες ανακύκλωσης και καταλήγουν να γίνουν σκραπ . Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα συνιστούν κίνδυνο τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πετάξετε μια συσκευή, σκεφτείτε μήπως μπορείτε να την επισκευάσετε.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=JMjahkcFg-Y[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος