Eκατό χρόνια μετά, το BBC συνεχίζει να μάχεται για την εμπιστοσύνη του κοινού

Array

Το Βρετανικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα (BBC) ιδρύθηκε πριν από ακριβώς εκατό χρόνια. Προσπαθούσε πάντα να συμβαδίζει με την εποχή όσον αφορά την τεχνολογία που χρησιμοποιεί, σύμφωνα με τους δικούς του ισχυρισμούς, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως και το πεδίο της δράσης τους, έχουν αλλάξει. Παλεύει για την εμπιστοσύνη του κοινού, την προσοχή των νέων, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό των κοινωνικών δικτύων και, τέλος, αντιμετωπίζει δυσκολίες χρηματοδότησης, όπως παραδέχεται στην ανάλυσή του.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του BBC, οι ακροατές και οι τηλεθεατές παρακολούθησαν τις πολεμικές ομιλίες του πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, τη στέψη και την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1996 και τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο φεγγάρι, κτλ.

«Πάντα καινοτομούσαμε, αλλάζαμε και προσαρμοζόμασταν», δήλωσε ο πρόεδρος του BBC Richard Sharp, ζητώντας να χρησιμοποιηθεί η επέτειος σαν ένα παράθυρο για το μέλλον. «Το ταξίδι μας καθοδηγείται πάντα από τις ανάγκες του κοινού. Θα συνεχίσουμε να βάζουμε το κοινό στην πρώτη θέση, να ενημερώνουμε, να εκπαιδεύουμε και να ψυχαγωγούμε τον νέο αιώνα», υποσχέθηκε ο Σαρπ, πρώην τραπεζίτης που ανέλαβε τον σταθμό τον περασμένο Ιανουάριο.

Η φήμη του BBC έχει πληγεί από μια σειρά σκανδάλων, με κυριότερο τον παρουσιαστή Savile

Η φήμη του BBC έχει πληγεί στο παρελθόν από διάφορα σκάνδαλα που του στέρησαν την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών. Η αστυνομία λέει ότι ο πρώην παρουσιαστής του BBC Jimmy Savile κακοποίησε σεξουαλικά εκατοντάδες θύματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ο Martin Bashir με τη σειρά του χρησιμοποίησε εξαπάτηση όπως και πλαστά έγγραφα, για να πείσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα να δώσει συνέντευξη σχετικά με τον αποτυχημένο γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο, νυν βασιλιά Κάρολο Γ’.

Σε μια εποχή αυξανόμενης παραπληροφόρησης και ανταγωνισμού, υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να μην θέλουν να πληρώνουν για ειδήσεις που δεν ξέρουν αν μπορούν να εμπιστευτούν. Τα τρία τέταρτα του προϋπολογισμού του BBC καλύπτονται από τα τέλη χρήσης, τα οποία υποτίθεται ότι εγγυώνται τη δημοσιογραφική του ανεξαρτησία. Ωστόσο, οι υπηρεσίες streaming στις οποίες οι άνθρωποι εγγράφονται κατ’ επιλογή είναι σε ορισμένες περιπτώσεις φθηνότερες.

Προσπάθεια για τη μοναδικότητα των προγραμμάτων

Η λύση, σύμφωνα με το BBC, είναι να προσφέρει περιεχόμενο που οι θεατές δεν μπορούν να το βρουν αλλού, όπως ειδήσεις, ραδιοφωνικά ή θρησκευτικά προγράμματα. Ωστόσο, το BBC αντιμετωπίζει και πάλι πρόβλημα χρηματοδότησης για την παραγωγή αυτών των προγραμμάτων, καθώς η παραγωγή τους είναι δαπανηρή και το κόστος έχει αυξηθεί απότομα τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι η συνταγή για την επιβίωση ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, λέει το BBC.

Οι νέοι Βρετανοί ηλικίας 16 έως 24 ετών περνούν περισσότερο χρόνο στο δίκτυο ανταλλαγής βίντεο TikTok παρά στην τηλεόραση. Ο χρόνος που περνούν μπροστά στην τηλεόραση έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το BBC, το οποίο αναφέρει ότι οι τηλεθεατές μειώνονται με την τάση αυτή.

Οικονομικά προβλήματα της εταιρείας

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει να αντιμετωπίσει επικρίσεις από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς, οι οποίοι τον κατηγορούν για μεροληπτική ενημέρωση, ιδίως σε σχέση με το Brexit. Οι πολιτικοί κατηγορούν το BBC ότι επικεντρώνεται στα συμφέροντα των αστικών ελίτ και παραμελεί τις εργατικές τάξεις, αναφέρει το AFP. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση, της οποίας ηγείτο τότε ο Μπόρις Τζόνσον, πάγωσε το επίδομα αδείας για δύο χρόνια στις 159 λίρες ετησίως και απείλησε ακόμη και με την πλήρη κατάργησή του.

Λόγω των οικονομικών πιέσεων, το BBC ανακοίνωσε τον Μάιο ένα σχέδιο περικοπής δαπανών για την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων λιρών – από το σύνολο των 14,1 δισεκατομμυρίων λιρών, περικόπτοντας 1.000 από τις 22.000 θέσεις εργασίας του και συγχωνεύοντας ορισμένους σταθμούς.

Ο Ivan Kytka, συνεργάτης της CT στο Λονδίνο, ο οποίος εργαζόταν επίσης στο BBC, δήλωσε ότι αυτό είχε γίνει πρότυπο για άλλες χώρες στο παρελθόν. Αυτό αφορά τον τρόπο δημιουργίας ενός δημόσιου μέσου ενημέρωσης και, αργότερα, τον τρόπο χρηματοδότησής του. Για παράδειγμα, στη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ραδιοτηλεόρασης του BBC, είπε, ήταν οι ηθικές και δεοντολογικές πτυχές, η επιθυμία να εκπαιδεύσει και να είναι όσο το δυνατόν πιο οικουμενική.

Το BBC διαφυλάσσει την αμεροληψία του, δήλωσε ο Kytka

 «Αν υπήρχε ένα πράγμα στο οποίο το BBC έδινε έμφαση στις αρχές της χιλιετίας, αυτό ήταν η ακρίβεια, η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία», είπε για την εμπειρία του.

«Το BBC προστατεύει πολύ την αμεροληψία του». Ανέφερε επίσης ότι μετά την περσινή αλλαγή στην ηγεσία του, κάποια εξέχοντα πρόσωπα έφυγαν. «Ωστόσο, όσον αφορά το δημοσιογραφικό κύρος, το να εξακολουθείς να είσαι μέλος της ειδησεογραφικής ομάδας του BBC μετράει πολύ».

Αναφέρθηκε επίσης στη δημόσια συζήτηση για τον τρόπο χρηματοδότησης του BBC. Ορισμένες φωνές, για παράδειγμα, θέλουν το BBC να σταματήσει να χρηματοδοτείται από το δημόσιο, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων, και θα πρέπει να αναζητήσει ένα άλλο μοντέλο χρηματοδότησης, για παράδειγμα με τη μορφή εθελοντικών συνδρομών, όπως συμβαίνει με τις υπηρεσίες streaming.

«Μετά από 100 χρόνια, είναι ένας πολυδάπανος οργανισμός που καταναλώνει πολλά χρήματα και οποιαδήποτε αλλαγή που θα αποκόψει το BBC από τα τέλη χρήσης θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων», δήλωσε ο Kytka.

Πηγή: BBC  CTK/PA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος