ΕΚ: Οι Ουκρανοί μπορούν να διατηρήσουν την άδεια οδήγησης στην ΕΕ

Την πρόταση να επιτραπεί στους Ουκρανούς πρόσφυγες να διατηρούν τις εθνικές τους άδειες οδήγησης, εξαιρώντας τους από την υποχρέωση να τις ανταλλάξουν με αυτές της ΕΕ υποστηρίζει σε ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Ουκρανοί που διέφυγαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πήραν καθεστώς προσωρινής προστασίας θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ουκρανική άδεια οδήγησής τους, χωρίς να χρειάζεται να την ανταλλάξουν με άδεια οδήγησης ΕΕ ή να υποβληθούν σε νέα εξέταση οδήγησης, εφόσον απολαμβάνουν το καθεστώς προσωρινής προστασίας. Εάν χαθεί ή κλαπεί η άδεια οδήγησης, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εκδίδουν νέες άδειες οδήγησης ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι επαληθεύουν με τις ουκρανικές αρχές ότι το άτομο κατείχε έγκυρη άδεια οδήγησης στη χώρα και το εν λόγω άτομο προσκομίσει πιστοποιητικό ότι είναι φυσικά και πνευματικά ικανός να οδηγεί.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι Ουκρανοί πρόσφυγες που εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων θα μπορούν να λάβουν τα πιστοποιητικά επαγγελματικής τους ικανότητας που έχουν εκδοθεί από την Ουκρανία αναγνωρισμένα στην ΕΕ, μετά από ένα σύντομο πρόγραμμα εκπαίδευσης και μια δοκιμασία. Αυτό θα τους επιτρέψει να εργαστούν στην ΕΕ κατά την περίοδο προσωρινής προστασίας και να βοηθήσουν στην εξαγωγή ουκρανικών προϊόντων.

Το σχέδιο κανόνων θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει εναρμονισμένο πλαίσιο της ΕΕ για την ανταλλαγή αδειών οδήγησης ή πιστοποιητικών επαγγελματικής επάρκειας που εκδίδονται από τρίτες χώρες όπως η Ουκρανία. Η δυνατότητα ανταλλαγής αδειών οδήγησης μπορεί να καθοριστεί είτε στην εθνική νομοθεσία είτε βάσει υφιστάμενων διμερών συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Ουκρανίας. Ορισμένες χώρες απαιτούν από τους οδηγούς να φέρουν επίσημη μετάφραση της ουκρανικής άδειας οδήγησης, συνοδευόμενη από διεθνή άδεια οδήγησης, και να τους ανταλλάξουν με άδεια οδήγησης χώρας της ΕΕ μετά από έξι μήνες διαμονής.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος