ΕΚ για Ουγγαρία: Η έλλειψη αποφασιστικής δράσης της ΕΕ συνέβαλε στην εμφάνιση ενός υβριδικού καθεστώτος εκλογικής απολυταρχίας

Τις ανησυχίες τους για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού του συστήματος, η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και άλλων θεσμών και τα δικαιώματα των δικαστών, η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων, αναφέρουν λεπτομερώς τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα με 47 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 αποχές. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το 2018, εν μέρει λόγω της αδράνειας της ΕΕ.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών καταδικάζει τις «σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειες της ουγγρικής κυβέρνησης» να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές αξίες όπως κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 ΣΕΕ , μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τότε που το Κοινοβούλιο ξεκίνησε τη διαδικασία του άρθρου 7 το 2018. Η έλλειψη αποφασιστικής δράσης της ΕΕ συνέβαλε στην εμφάνιση ενός «υβριδικού καθεστώτος εκλογικής απολυταρχίας».

Εκφράζει τη λύπη της για την αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο για την αντιμετώπιση της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και τονίζουν ότι το άρθρο 7 παράγραφος 1 δεν απαιτεί ομοφωνία για τον εντοπισμό σαφούς κινδύνου σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ, ούτε για την έκδοση συγκεκριμένων συστάσεων και προθεσμιών. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη δράση βάσει των κανόνων του άρθρου 7 για την προστασία των αξιών της ΕΕ στην Ουγγαρία, προειδοποιεί το κείμενο, θα ισοδυναμούσε με παραβίαση της αρχής του κράτους δικαίου από το ίδιο το Συμβούλιο.

Τα μέλη της Επιτροπής παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πλήρη χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της και να μην εγκρίνει το ουγγρικό σχέδιο ανάκαμψης έως ότου η Ουγγαρία συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις σχετικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και εφαρμόσει όλες τις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να εξαιρεθεί η Ουγγαρία από τη χρηματοδότηση εκείνων των προγραμμάτων συνοχής που συμβάλλουν στην κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ ή σε παραβιάσεις του κράτους δικαίου· και εφαρμόσει αυστηρότερα τον κανονισμό για τις κοινές διατάξεις και τον δημοσιονομικό κανονισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ για πολιτικά κίνητρα.

Το σχέδιο έκθεσης έχει προγραμματιστεί για συζήτηση και ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος