Ειρηνικός Ωκεανός: Βίντεο καταγράφει το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Άξιαλ Σίμοντ λίγο πριν από την επικείμενη έκρηξη

Σύνοψη
  • Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από γεωλογικής και βιολογικής πλευράς, καθώς έχει δημιουργηθεί μια τεράστια καλντέρα
  • Η πλειονότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων συμβαίνει σε υποθαλάσσιες ζώνες διαστολής, όπως ο Ρήγμα Χουάν ντε Φούκα, όπου συμβαίνουν μικρές εκρήξεις καθημερινά»,
  • Γύρω από τις υδροθερμικές πηγές του ηφαιστείου διαβιούν μικροοργανισμοί, πολύτιμοι για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου, του Άξιαλ Σίμοντ (Axial Seamount), το οποίο βρίσκεται περίπου 480 χλμ. ανοιχτά των ακτών του Όρεγκον, στον Ειρηνικό Ωκεανό, και εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια επικείμενης έκρηξης, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το NSF Ocean Observatories Initiative, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ κατέγραψε υποθαλάσσια τη δράση του με τις εικόνες από τα πλούσια σε μέταλλα αέρια που εξέρχονται από το ενεργό ηφαίστειο να είναι πράγματι εντυπωσιακές.

Πηγή: NSF Ocean Observatories Initiative

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο εντοπίζεται περίπου 1,4 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού ωκεανού, ανοιχτά της Δυτικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και βρίσκεται πάνω σε μια γεωλογική «καυτή περιοχή», όπου ροές λιωμένου βράχου ανεβαίνουν από τον μανδύα της Γης, προκαλώντας έντονη σεισμική δραστηριότητα. Το Άξιαλ Σίμοντ βρίσκεται πάνω στο Ρήγμα Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca Ridge), το οποίο είναι μια υποθαλάσσια περιοχή διαστολής των τεκτονικών πλακών, και είναι ένα από τα πιο ενεργά υποθαλάσσια ηφαίστεια στον κόσμο.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα των σεισμών γύρω από το Άξιαλ Σίμοντέχει αυξηθεί σημαντικά, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η επικείμενη έκρηξη μπορεί να είναι πολύ κοντά. Σύμφωνα με τους ερευνητές του NSF, οι οποίοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου, το μάγμα συνεχώς συσσωρεύεται, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για μια επικείμενη έκρηξη.

Ειρηνικός Ωκεανός: Βίντεο καταγράφει το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Άξιαλ Σίμοντ λίγο πριν από την επικείμενη έκρηξη
Λευκές αναθυμιάσεις διακρίνονται από τον πυθμένα του ηφαιστείου (UW/NSF-OOI/CSSF-ROPOS)

«Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε εκατοντάδες σεισμούς καθημερινά», δήλωσε ο Γουίλιαμ Γουίλκοκ, γεωφυσικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, που μελετά το ηφαίστειο. «Αν και η έκρηξη αναμένεται να συμβεί μέσα στο 2026, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει και αύριο», πρόσθεσε.

Κατά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου τον Απρίλιο του 2015, οι επιστήμονες παρατήρησαν πάνω από 10.000 μικρούς σεισμούς σε διάστημα 24 ωρών. Το μάγμα έρρεε για περίπου ένα μήνα καλύπτοντας έκταση 40 χλμ. στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από γεωλογικής και βιολογικής πλευράς, καθώς έχει δημιουργηθεί μια τεράστια καλντέρα, η οποία αποτελεί πηγή ζωής για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, θαλάσσια ζωή ευδοκιμεί χάρη στα πλούσια σε μέταλλα αέρια που εξέρχονται μέσω υποθαλάσσιων θερμών πηγών που δημιουργούν λευκές αναθυμιάσεις,

Ειρηνικός Ωκεανός: Βίντεο καταγράφει το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Άξιαλ Σίμοντ λίγο πριν από την επικείμενη έκρηξη
Γύρω από τις υδροθερμικές πηγές του ηφαιστείου διαβιούν μικροοργανισμοί, πολύτιμοι για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Η Ντέμπι Κέλεϊ, διευθύντρια του Κέντρου Παρατήρησης Ωκεανών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τα ηφαίστεια αποτελούν ίσως την κύρια πηγή ζωής στους ωκεανούς. Παρά τις καταστροφικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η λάβα στις μικρές θαλάσσιες μορφές ζωής γύρω από τις θερμές πηγές, η περιοχή ανακάμπτει γρήγορα μετά από κάθε έκρηξη και η ζωή ευδοκιμεί ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς Επηρεάζει η Έκρηξη τη Θαλάσσια Ζωή;

Η θαλάσσια ζωή, όπως ψάρια και φάλαινες, μπορεί να νιώσουν τις δονήσεις και τη θερμότητα που παράγονται από τη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν αναμένεται να υποστούν σοβαρές ζημιές. Επίσης, η έκρηξη δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους στην ξηρά, καθώς η δραστηριότητα του ηφαιστείου είναι υποθαλάσσια και δεν προκαλεί μεγάλες εκρήξεις ή εκπομπές τέφρας.

«Δεν θα δούμε σύννεφα τέφρας πάνω από το νερό», εξήγησε η Κέλεϊ, προσθέτοντας ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον βυθό των ωκεανών είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι πιστεύουμε. «Η πλειονότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων συμβαίνει σε υποθαλάσσιες ζώνες διαστολής, όπως ο Ρήγμα Χουάν ντε Φούκα, όπου συμβαίνουν μικρές εκρήξεις καθημερινά», κατέληξε η Κέλεϊ.

Πηγή: CNN Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος