Εικονικές ή… “κουζίνες -φαντάσματα”: Η νέα παγκόσμια τάση στις επιχειρήσεις εστίασης

Οι “κουζίνες -φαντάσματα“, είναι η ανερχόμενη τάση στην εστίαση. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη επιχείρησης εικονικής κουζίνας, Ηλία Τζαβέλλα, πρόκειται για ένα εστιατόριο κρυφό που λειτουργεί μόνο με τη μορφή ντελίβερι και προσφέρει όλα τα είδη μενού. Οι κανόνες υγιεινής εφαρμόζονται αυστηρά. 

Η “κουζίνα- φάντασμα” ή αλλιώς κουζίνα σύννεφο, εικονική ή σκιώδης, είναι μία επαγγελματική εγκατάσταση προετοιμασίας φαγητού και μαγειρικής για την προετοιμασία γευμάτων μόνο για παράδοση που γνώρισε μεγάλη άνθηση, κυρίως την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, λόγω πανδημίας. Είναι επιχειρήσεις προετοιμασίας φαγητού χωρίς σερβιτόρους, χωρίς τραπεζαρία και χωρίς χώρο στάθμευσης. Δηλαδή δεν φαίνονται πουθενά, δεν έχουν δημόσια παρουσία και, εν τέλει, είναι σαν να μην υπάρχουν.

Οι κουζίνες αυτού του τύπου έχουν αναδειχθεί ως επιχειρηματικό μοντέλο, ως απάντηση στην ταχεία αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών για γεύματα εστιατορίου με delivery, στην αυξανόμενη χρήση εφαρμογών παράδοσης και στο χαμηλότερο κόστος που προκύπτει από τη χρήση εγκαταστάσεων κουζίνας που βρίσκονται εκτός του υψηλού ενοικίου και εκτός αστικών περιοχών με μεγάλη εμπορική κίνηση. Η χρήση μιας κουζίνας-φάντασμα επιτρέπει σε καθιερωμένα εστιατόρια με υπηρεσία φαγητού να επεκτείνουν τις λειτουργίες παράδοσης χωρίς να προσθέσουν άγχος στην υπάρχουσα κουζίνα, ελευθερώνει χώρο στάθμευσης για τα οχήματα παράδοσης και επιτρέπει στο εστιατόριο να εισέρχεται σε νέες περιοχές με χαμηλότερο κόστος.

Την ίδια ώρα, καλά ήταν τα νέα από τον χώρο της εστίασης την περίοδο των εορτών, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών & καφέ μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, ωστόσο, τόνισε ότι η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί στα εστιατόρια, καθώς δεν επαρκούν τα χρήματα του κόσμου, λόγω της αύξησης στις πρώτες ύλες. Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα  τραπεζάκια έξω και οι σόμπες υγραερίου, βοήθησαν στο να τονωθεί η κίνηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος