Εικόνες αποκάλυψης σε Τουρκία και Συρία – Επταήμερο πένθος κήρυξε η τουρκική κυβέρνηση

Σε εικόνες αποκάλυψης παραπέμπουν οι δύο τρομακτικοί σεισμοί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι νεκροί ξεπερνούν τις 3.800, από τους οποίους οι 1.400 περίπου είναι στη Συρία.

Σε εικόνες αποκάλυψης παραπέμπουν οι δύο τρομακτικοί σεισμοί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι νεκροί ξεπερνούν τις 3.800, από τους οποίους οι 1.400 περίπου είναι στη Συρία. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι τουλάχιστον 2.379 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 14.483 είναι οι τραυματίες. Μέχρι στιγμής, 7.840 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, τα οποία υπολογίζονται σε 4.748.

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, πληροφορίες από διασώστες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 733 νεκρούς και περισσότερους από 2.100 τραυματίες, ενώ στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 711 νεκροί και 1.431 τραυματίες, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

H δόνηση έγινε αισθητή σε Κύπρο, Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο και Αίγυπτο, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20 μετασεισμοί. Ο πρώτος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Τουρκίας.

Στην Αλεξανδρέττα κατέρρευσε ακόμα και δημόσιο νοσοκομείο, φωτιά ξέσπασε στο λιμάνι της πόλης, ενώ ο διάδρομος στο αεροδρόμιο της επαρχίας Χατάι υπέστη μεγάλες ζημιές και οι πτήσεις ανεστάλησαν.

Μεγάλο μέρος του ιστορικού κάστρου 2.200 ετών στο Γκαζιαντέπ, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO κατέρρευσε.

Η Συρία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, με πηγές της συριακής κυβέρνησης να διαψεύδουν ότι η Δαμασκός ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ.

Τον βαθύτατο συγκλονισμό του από τον τραγικό θάνατο εκατοντάδων συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό πολλών άλλων, εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη.

Ολονύχτιες προσπάθειες για τη διάσωση των εγκλωβισμένων

Τα σωστικά συνεργεία θα προσπαθήσουν όλη τη νύχτα να ανασύρουν τους εγκλωβισμένους κάτω από τις τεράστιες τσιμεντένιες μάζες από τις πολυώροφές πολυκατοικίες, στο Καχραμάνμαράς και στο Ελμπιστάν της Μάλατιας. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια αλλά είναι διάχυτος ο φόβος ότι μιλάμε για μεγάλο αριθμό θυμάτων. Καθώς περνούν οι ώρες γίνεται φανερό ότι τα συνεργεία και τα μηχανήματα δεν είναι αρκετά για να προχωρήσουν σε μεγάλο αριθμό διασώσεων τις επόμενες 72 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα, ελάχιστες είναι οι ελπίδες για επιζώντες. 

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση κηρύσσει 7 ημέρες εθνικό πένθος για την καταστροφή.  

Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί ότι ελέγχει τη κατάσταση και οι υπουργοί που έχουν φτάσει στην περιοχή συνιστούν στον κόσμο να μην ανησυχεί και να αφήσει την κατάσταση στα χέρια του κράτους. Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε να δώσει κουράγιο και δήλωσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων είναι όλη μια καρδιά και μια γροθιά.   

Όμως η κατάσταση είναι τραγική, περίπου 13 εκατομμύρια κάτοικοι της  ευρύτερης περιοχής βρίσκονται στο έλεος της τεράστιας αυτής καταστροφής, χωρίς στέγη, θέρμανση, ηλεκτρικό.  

Οι σεισμολόγοι επικρίνουν την κυβέρνηση για την υπερβολική και άναρχη δόμηση, λένε ότι προειδοποιούν από καιρό για την ενεργοποίηση του τεράστιου νότιου ρήγματος της Ανατολίας και πιστεύουν ότι αφότου ξεκίνησε αυτή η σεισμική δραστηριότητα, θα συνεχίσει να δημιουργεί μεγάλους και ανεξάρτητους σεισμούς κατά το μήκος του. Υποστηρίζουν ότι οι δυο μεγάλοι σεισμοί που σημειώθηκαν σήμερα ήταν ανεξάρτητοι μεταξύ τους ενώ η υπηρεσία φυσικών καταστροφών η AFAD προειδοποίησε ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει έως και 1 χρόνο.  

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Σκάβουν ακόμη και με τα χέρια στη Συρία

Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν σε Χάμα, Χαλέπι, Ταρτούς και Λατάκεια στα βορειοδυτικά της χώρας.

Τα Λευκά Κράνη, η αντικαθεστωτική ομάδα που είναι εξειδικευμένη στις διασώσεις, επιχειρεί ασταμάτητα.  

Πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, αναζητώντας στα συντρίμμια τους αγαπημένους τους.

Μια χώρα ισοπεδωμένη, που αιμορραγεί επί έντεκα χρόνια από τον καταστροφικό εμφύλιο, δέχθηκε ακόμη ένα θανατηφόρο πλήγμα. Εκατόμβη νεκρών, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και χιλιάδες αγνοούμενοι.

Η διπλωματία των σεισμών

Μπορεί το χάσμα στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας να παραμένει βαθύ, η αρωγή όμως στην τουρκική κοινωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7, 9 ρίχτερ αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εξέφρασα τα θερμά μου συλλυπητήρια για τις απώλειες ζωών που μας συγκλόνισαν, επανέλαβα την ετοιμότητά μας να παράσχουμε κάθε περαιτέρω απαραίτητη βοήθεια», έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Twitter.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει διακριτή εμπειρία στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και για την αποστολή εξοπλισμού, ιατροφαρμακευτικού υλικού και αναλώσιμων.

«Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν […] Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
 
Τις απογευματινές ώρες αναχώρησε από την Ελευσίνα C-130 με 21 διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ, 5 γιατρούς και στελέχη του ΕΚΑΒ.
 
«Θα αντιμετωπίσουμε κάτι πρωτόγνωρο, τα θύματα είναι πολλά. Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε τους ζωντανούς, τους εγκλωβισμένους», είπε ο υποπυραγός Α’ ΕΜΑΚ Δημήτρης Ρούπας.

Εικόνες αποκάλυψης σε Τουρκία και Συρία – Επταήμερο πένθος κήρυξε η τουρκική κυβέρνηση
Εικόνες αποκάλυψης σε Τουρκία και Συρία – Επταήμερο πένθος κήρυξε η τουρκική κυβέρνηση

 
Επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Τούρκο πρόεδρο να ευχαριστεί για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια.
 
Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Γενεύη επικοινώνησε με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, προκειμένου η Αθήνα να συνεισφέρει και χρηματικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε εν πτήσει προς Βραζιλία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
«Η Ελλάδα, σε περιόδους δυσκολιών, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τους γείτονές της. Επικοινώνησα χθες από το αεροπλάνο με τον Τούρκο ομόλογό μου, προσέφερα την άμεση βοήθειά μας και εξέφρασα τα θερμά μας συλλυπητήρια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
 
Συλλυπητήρια και έμφαση στην αποστολή βοήθειας απ’ τον Αλέξη Τσίπρα.
 
«Θερμά συλλυπητήρια στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και στις οικογένειες των θυμάτων αυτού του καταστροφικού σεισμού. Η διεθνής βοήθεια είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ετοιμότητα να στηρίξει άμεσα», έψραψε στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σκέψη μας είναι στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7.9 Ριχτερ καθώς και στις οικογένειές των θυμάτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, αντίθετα τους ενώνουν τα ίδια βάσανα και προβλήματα», είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο πλευρό της Τουρκίας στέκεται εν συνόλω η διεθνής κοινότητα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στέλνει δέκα ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες.
 
«Τρομερές εικόνες έρχονται από την Τουρκία και τη Συρία μετά από έναν σεισμό με απερίγραπτη ισχύ. Η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει επείγουσα βοήθεια στους πολίτες των περιοχών. Οι σκέψεις μας με τους ανθρώπους που θρηνούν», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζο Μπάιντεν.
 
«Θλίβομαι βαθιά για τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία. Ζήτησα από την ομάδα μου να παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεργασία με την Τουρκία και να παρέχει όποια βοήθεια χρειαστεί», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 
 

Βοήθεια και από το ΝΑΤΟ προανήγγειλε ο γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα, Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος