Εικαστικό «Unboxing» αποκαλύπτει δίσκους, αποκόμματα, ιδιόχειρα γράμματα και αυτόγραφα της Κάλλας

Η θρυλική ντίβα «ζωντανεύει» ξανά στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την έκθεση «Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής», σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη, η οποία πραγματοποιείται στον 2ο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. H έκθεση άνοιξε χθες για το κοινό, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να παρίσταται στα εγκαίνια.

Μέσα από ένα εικαστικό «Unboxing» η Εθνική Λυρική Σκηνή καλεί το φιλόμουσο κοινό να ανακαλύψει σε ένα ανοιχτό αρχείο ιστορίες, μνήμες, αντικείμενα για τη διάσημη καλλιτέχνιδα και σπουδαία λυρική τραγουδίστρια όλων των εποχών, Μαρία Κάλλας.

Εικαστικό «Unboxing» αποκαλύπτει δίσκους, αποκόμματα, ιδιόχειρα γράμματα και αυτόγραφα της Κάλλας

«Αποφασίσαμε να δείξουμε το σύνολο της συλλογής και δουλέψαμε με την ιδέα να τοποθετηθούν μόνο αντιόξινα κουτιά τα οποία περιέχουν μέσα της συλλογή και τα οποία μετά την έκθεση θα μείνουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο αρχείο της» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Βασίλης Ζηνιαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής και επιμελητής της έκθεσης.

Εικαστικό «Unboxing» αποκαλύπτει δίσκους, αποκόμματα, ιδιόχειρα γράμματα και αυτόγραφα της Κάλλας



Η τεράστια συλλογή του Δημήτρη Πυρομάγλου, του ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του συλλέγοντας δίσκους, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων, αυτόγραφα, γραμματόσημα με τη μορφή της Κάλλας από ολόκληρο τον κόσμο, δίνει άμεση πρόσβαση στο κοινό με τεκμήρια, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ελεύθερη και υποκειμενική γνώση για τη Μαρία Κάλλας.

Στο φουαγέ της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης Κάλλας Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάγλου και το Αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 10 Ιανουαρίου.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος