Διεκόπη το Ειδικό Δικαστήριο: Θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του δικαστηρίου έθεσε η Τουλουπάκη

Άνοιξε σήμερα η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου, του τέταρτου, κατά σειρά στη μεταπολίτευση. Στο εδώλιο κάθισαν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, με κύριες κατηγορίες αυτές της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης έθεσε ευθέως θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί το Ειδικό Δικαστήριο για την Πέμπτη προκειμένου να προτείνει η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή επί των αιτημάτων που έθεσε ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη και ειδικότερα προκειμένου να απαντήσει στο εάν θα ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφο στο οποιο θα αναγράφεται αν την περίοδο της κλήρωσης, ενας δικαστής βρισκόταν σε άδεια.

Ο συνήγορος της κ. Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης έθεσε αίτημα προκειμένου να εισφερθεί έγγραφο σχετικά με την αναρρωτική άδεια ενός εκ των μελών του Δικαστηρίου και τη νομιμότητα τις κλήρωσης. «Θέλω να θέσω ένα ζήτημα που άπτεται της νόμιμης ή μη σύνθεσης του δικαστηρίου. Το δικαστήριό σας αποτελείται από 7 μέλη του Αρείου Πάγου που είχαν το βαθμό του αρεοπαγίτη πριν την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης. Υπάρχει πάγια νομολογία ότι οποιαδήποτε παράβαση κατά την κλήρωση δημιουργεί ακυρότητα σχετική που πρέπει να προταθεί πριν την έναρξη αποδεικτικής διαδικασίας» σημείωσε ο κ. Μαντζουράνης.

Ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη γνώμη μας εξαπατήθηκε. Ποιοι μπαίνουν στην κλήρωση όμως; Μόνο όσοι μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δικαστής (σς: είχε κληρωθεί αναπληρωματικός και απουσιάζει λόγω ασθένειας) είχε άδεια λόγω δυσίατης ασθένειας. Θα υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα που φανερώνουν από πότε μέχρι πότε βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή όχι οι νόμιμες διαδικασίες και να κρίνουμε αν θα καταθέσουμε ένσταση για σχετική ακυρότητα” τόνισε.

Ο κ. Κόκορης κληρώθηκε τελευταίος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα δε θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου. Θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως «άλλοθι» για την κλήρωση τον δικαστή” ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Νωρίτερα, ο Θέμης Σοφός εκπροσωπώντας την εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη εξέφρασε την πρόθεση της εντολέως του να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. “Προστιθέμεθα να δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για την εισαγγελεα Γεωργία Τσατάνη που είναι παρούσα“.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος