Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για ψηφιακές εξετάσεις στα ΑΕΙ – Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων την προσεχή Δευτέρα

Την πιθανότητα, να διενεργηθούν οι εξετάσεις των πανεπιστημίων ψηφιακά, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο τρόπος των ψηφιακών εξετάσεων αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά την προσεχή Δευτέρα, σε έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των πρυτάνεων.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και οι καταλήψεις σχολών πυκνώνουν, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο. Η αγωνία των φοιτητών μεγαλώνει, καθώς το διάστημα σπουδών δεν είναι πλέον απεριόριστο. Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με εγκύκλιο διευκρινίζει ότι οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν ψηφιακά ενώ το πώς θα συζητηθεί διεξοδικά την Δευτέρα σε έκτακτη σύγκληση πρυτάνεων.

Ο κ. Πιερακάκης ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα ώστε να συζητηθεί το πώς θα γίνουν αυτές και αν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός.

Νωρίτερα οι πρυτανικές αρχές προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος και κατ’ επέκταση και το εξάμηνο εξαιτίας των καταλήψεων. Όπως αναφέρει η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων: «Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά και το εαρινό εξάμηνο.

Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, αναφέρει πως: «υπάρχουν φοιτητικές ομάδες που δεν σέβονται το νόμο ούτε το σύνταγμα 4.37 πάρα πολλοί σιωπούν και υπάρχουν και ένοχες σιωπές . Αυτοί που σήμερα βάζουν αλυσίδες, είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, Χρύσα Λεμπέση δήλωσε: «Ο μόνος που φταίει ή θα φταίει, αν χαθεί η εξεταστική θα είναι η κυβέρνηση ,η οποία επέλεξε να φέρει το νομοσχέδιο μέσα στην εξεταστική και να το ανακοινώσει Χριστούγεννα που δεν ήμασταν στις σχολές, μπορεί τώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο και να σταματήσουν τα πάντα»/

Ο γραμματέας της παράταξης ΔΑΠ ΝΔΦΚ Σωτηρίου Κυριαζής αναφέρει πως: «Υπάρχουν κάποιες ομάδες οι οποίες ευαγγελίζονται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και την ίδια στιγμή στις πλάτες χιλιάδων φοιτητών που αγωνιούν για την εξεταστική τους διοργανώνουν open bar djsets και γλέντια. Υπάρχουν ήδη ιδρύματα που έχουν ανακοινώσει ότι αν δεν λήξουν οι εξεταστικές μέχρι 30 του μήνα τότε αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου από τα 31 τμήματα τα 7 τελούν υπό κατάληψη ο πρύτανης Χ. Μπούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Διαδρομή», διαβεβαιώνει ότι στο πανεπιστήμιο του το 6μηνο δεν θα χαθεί: « Οι γονείς έχουν κάθε δίκιο, οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν και κάποιοι τα παρεμποδίζουν, εγώ μπορώ να μιλήσω ως πανεπιστήμιο Πατρών, διαβεβαιώνω ότι δεν χάθηκε το 6μηνο, δεν θα χαθεί η εξεταστική».

Οι φοιτητές που αντιδρούν στα μη κρατικά πανεπιστήμια πραγματοποιήσαν συλλαλητήριο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Ρεπορτάζ: Hλίας Κούκος, Αλέξανδρος Μέμος, Παύλος Σαρόγλου, Ελένη Μπουγά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος