Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η Μεξικανή ηθοποιός Σίλβια Πινάλ

Η Μεξικανή ηθοποιός Σίλβια Πινάλ, μούσα του Ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών το 1961 με το φιλμ Viridiana, απεβίωσε χθες Πέμπτη σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσαν η κυβέρνηση και ο τηλεοπτικός όμιλος TelevisaUnivision.

«Η κληρονομιά της ως καλλιτέχνιδας και η συμβολή της στον πολιτισμό μας είναι αξέχαστες», τόνισε μέσω X η υπουργός Πολιτισμού Κλαούδια Κουριέλ δε Ικάσα.

Η Σίλβια Πινάλ είναι «από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία» της λεγόμενης χρυσής εποχής του μεξικανικού κινηματογράφου (1940-1960), τόνισε από πλευράς του σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο όμιλος TelevisaUnivision.

Πέρα από την ταινία Viridiana του Μπουνιουέλ —γαλλοϊσπανική συμπαραγωγή, απαγορεύτηκε την εποχή στην Ισπανία και κατακρίθηκε από το Βατικανό, μολαταύτα έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1961— η πρωταγωνίστρια εμφανίστηκε σε άλλα δυο φιλμ του εξόριστου στο Μεξικό σκηνοθέτη από την Ισπανία (στη σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία El Ángel Exterminador το 1962, στην επίσης σουρεαλιστική ταινία Simón del desierto το 1964, στην οποία ενσάρκωσε τον σατανά).

Συνολικά, έπαιξε ρόλους σε 84 ταινίες και 42 θεατρικά έργα, ανέφερε ο TelevisaUnivision, υπογραμμίζοντας επίσης τη συμμετοχή της σε τηλεοπτικές σειρές — συνολικά, περιεχόμενο διάρκειας 5.000 ωρών του δικτύου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος