Εφιάλτης δίχως τέλος για τους πολίτες οι λογαριασμοί του ρεύματος

Σε ένα φαύλο κύκλο διακανονισμών υψηλών λογαριασμών ρεύματος έχουν μπει πολλοί καταναλωτές. Μέχρι να πληρώσουν τις δόσεις του 1ου λογαριασμού έρχεται ο δεύτερος το ίδιο υψηλός. Πολλοί δε από τους διακανονισμούς παύουν να ισχύουν αφού στο τέλος ο καταναλωτής δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις.

Με λογαριασμούς που φτάνουν ακόμη και τετραψήφιο νούμερο, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές σπεύδουν στα γραφεία παρόχων για ρύθμιση προκειμένου να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Απριλίου οι πάροχοι έχουν στείλει στον ΔΕΔΔΗΕ εντολές λόγω απλήρωτων λογαριασμών για 26.500 διακοπές ρεύματος από τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί το 25%.

Πολίτες αλλά και φορείς προσφεύγουν δικαστικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις Συμβάσεις Προμήθειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ.

Η ΡΑΕ από τις 8 Απριλίου εκκίνησε διαδικασία ακροάσεων προμηθευτών, που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει ουσιωδέστατα από την κατεύθυνση της Αρχής είτε ακόμη παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Στο μεταξύ, από την Κυριακή 1η Μαΐου τίθεται σε ισχύ το θερινό τμηματικό ωράριο νυχτερινού ρεύματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος