Εφαρμογή εντοπίζει τα θερμικά hot spots σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρώμη

Ένα σύστημα προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες αναπτύχθηκε κι έχει πλέον στα χέρια του ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο Life Asti. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά (https://app.lifeasti.eu/) αλλά και ως εφαρμογή για έξυπνα κινητά.Μέσω της πλατφόρμας αυτής, που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, αποτυπώνονται τοπικά θερμικά hot spots και παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με επικείμενα θερμικά φαινόμενα με περίοδο πρόγνωσης τεσσάρων ημερών.

Κύριος στόχος του έργου Life Asti είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες, που θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στη Ρώμη και θα στοχεύσει στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, του ευρύτερου πληθυσμού, των ενδιαφερομένων μελών αλλά και της επιστημονικής κοινότητα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μελάς “η έντονη αστικοποίηση των σύγχρονων κοινωνιών σε συνδυασμό με το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ) καθιστά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων εξαιρετικά δυσχερείς. Παράλληλα, οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες θα φέρουν πιο πολλά, πιο συχνά και πιο ισχυρά επεισόδια καύσωνα ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Η ένταση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ) στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τους 2.5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το φαινόμενο επηρεάζει κατά κύριο λόγω τις νυχτερινές ελάχιστες θερμοκρασίες. Σε περιόδους καύσωνα αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν λαμβάνει την απαραίτητη θερμική ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας, με αποτέλεσμα η θερμική καταπόνηση να επιβαρύνει την υγεία, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η ανάλυση των χρονοσειρών δεδομένων που παρείχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει και τον σχετικό κίνδυνο θανάτου, ο οποίος φτάνει το +60% στους 32 βαθμούς Κελσίου. Η μελλοντική προβολή της ΑΘΝ μαρτυρά ότι στη Θεσσαλονίκη σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού θα βιώνει συνθήκες θερμικής δυσφορίας μέχρι το 2100, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία στις μέρες με καύσωνα θα ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου”.

Εφαρμογή εντοπίζει τα θερμικά hot spots σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρώμη

Όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, μεταξύ άλλων αξιολογείται η επίδραση που έχουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σειρά τεχνικών έργων που είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, μεταξύ των έργων που αξιολογούνται είναι τρία που έχουν ήδη υλοποιηθεί και συγκεκριμένα η διαμόρφωση με βιοκλιματικά κριτήρια της σχολικής αυλής του 1ου Γυμνασίου και του 18ου ΓΕΛ Τούμπας,  η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού και η κατασκευή πράσινου δώματος στο 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Ακόμη, αξιολογούνται το έργο διαμόρφωσης χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Βούλγαρη, που ολοκληρώνεται άμεσα, καθώς και το υπό εξέλιξη έργο ανάπλασης του πάρκου στη συμβολή των οδών Μ. Μπότσαρη και Ηλέκτρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυριζίδης, μια πρώτη προσπάθεια υπολογισμού που έγινε από το Life Asti καταδεικνύει ότι μέσα από τις παρεμβάσεις πρασίνου στο πλαίσιο των πέντε προαναφερθέντων έργων επιτυγχάνεται δέσμευση περίπου 30 τόνων CO2 ανά έτος.

Αντίστοιχοι υπολογισμοί έδειξαν ότι οι «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο της κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης», που ολοκληρώθηκαν το 2016,  οδηγούν σε εξοικονόμηση 233.979,5 kg CO2.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος