ΕΕ – Ιταλία: Μεταναστευτικό και Ταμείο εσωτερικής αγοράς στη συνάντηση Μισέλ – Μελόνι

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε ότι «το ισχυρό χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εσωτερική αγορά», κι έθεσε στόχο για «ευρωπαϊκό κυρίαρχο ταμείο»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε στη Ρώμη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η κυβέρνηση της Ρώμης διαμήνυσε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής θα υπογραμμιστεί και πάλι «η ευρωπαϊκή συνοχή στη στήριξη του Κιέβου». Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής, την επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστικές για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η παράτυπη μετανάστευση και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αποτελεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κρίσιμο θέμα και «απομένει δουλειά» στο θέμα των επαναπατρισμών και εισόδων.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες, ιδίως στην Αφρική, χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών, ιδίως την Τυνησία και τη Λιβύη. Παράλληλα, οι επαναπατρισμοί δεν είναι αρκετοί, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις χώρες μέλη για τις συνέπειες της μετανάστευσης», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Μετά από 100 ημέρες ευθύνης της κυβέρνησης της Ρώμης» διαπιστώνεται έκφραση συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ, πρόσθεσε.

«Πρέπει να επενδύσουμε το μέλλον, αλλά να μην μείνει πίσω κανείς. Σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση του κανονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις, χρειάζεται προσοχή. Θέλουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την προστασία των επενδύσεων. Δεν είναι κάτι το άμεσο αλλά πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Παράλληλα, τόνισε ότι «για το μεταναστευτικό, χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις». Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε:

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε ότι «το ισχυρό χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εσωτερική αγορά», η οποία «πρέπει να τύχει υπεράσπισης». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τέσσερα «σημεία -κλειδιά» για την οικονομία:

Το πρώτο είναι η ανάγκη να ασχοληθεί η ΕΕ με τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η στήριξη της βιομηχανίας. Το δεύτερο, όλες οι χώρες να μπορέσουν να έχουν τα ίδια μέσα για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες χάρη σε εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα. Το τρίτο, η αλληλεγγύη, με κύριο εργαλείο το πρόγραμμα Sure και το τέταρτο, να εργαστεί η Ένωση με στόχο ένα ευρωπαϊκό κυρίαρχο ταμείο, ώστε να βοηθηθούν βασικοί τομείς της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος