Ε. Χριστοφιλοπούλου: Εγώ δορυφόρος δεν υπήρξα – Ήρθα σε μια πολυσυλλεκτική παράταξη

Για την απόφασή της προσχώρησής της στη Νέα Δημοκρατία μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Όπως είπε «ήταν μια απόφαση που πάρθηκε μετά από πολλή σκέψη και μετά από ένα διάστημα όπου αφιερώθηκα στα πανεπιστημιακά μου καθήκοντα και στην προσωπική μου ζωή, την οποία είχα ξεχάσει. Ήταν ένα διάστημα πολύ πλούσιο, γιατί είχα καιρό να σκεφτώ, να γράψω, να διδάξω. Σε αυτό το διάστημα λοιπόν, είδα πολύ καθαρά ότι τα όσα συνέβαιναν στο προηγούμενο μου κόμμα δεν με κάλυπταν. Είχα σοβαρές αμφιβολίες και διαφωνίες, τις οποίες δεν εξέφρασα και δεν θεώρησα ότι εκείνη την στιγμή ήταν σωστό να εκφράσω. Υπήρχε και αλλαγή ηγεσίας. Είχε αποβιώσει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Δεν ήταν η ώρα. Ωστόσο θεώρησα ότι ως δημόσιο πρόσωπο έπρεπε να πάρω θέση για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τότε της Νέας Δημοκρατίας -μιλώ για τις πριν από τις εκλογές του ’23- είχε πάρει και τις οποίες θεωρούσα πάρα πολύ σημαντικές.

»Οπως η δημόσια διοίκηση, όπως τα πανεπιστήμια, η πρώτη προσπάθεια, γιατί τώρα έχουμε τη νέα προσπάθεια να πάμε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και η τότε προσπάθεια να αλλάξει και να επανέρθει εν μέρει ο νόμος Διαμαντοπούλου που είχε ψηφιστεί με πάρα πολύ μεγάλη ευρύτητα. Τέτοια ήταν τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκα. Το επόμενο μου βήμα ήταν λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου να πω ευθαρσώς ότι εγώ στηρίζω για τους 1, 2, 3 λόγους τη διεθνή παρουσία, την εξωστρέφεια, την οικονομική ανάκαμψη και τη μεταρρυθμιστική ορμή, παρά τα λάθη που και η ίδια κυβέρνηση με αυτοκριτική και περισσή θα έλεγα τόλμη για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, η κυβέρνηση και τότε και σήμερα και ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει λάθη. Παρά τα λάθη λοιπόν, εγώ έβλεπα μια πορεία θετική της χώρας και είπα ευθαρσώς και δημοσίως ότι εγώ στηρίζω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία».

Στην επισήμανση της Χριστίνας Βίδου ότι χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης τη χαρακτήρισε «δορυφόρο» η ίδια απάντησε μεταξύ άλλων ότι «εγώ δορυφόρος δεν υπήρξα. Υπήρξα φίλη, και του Κυριάκου Μητσοτάκη, και τώρα μπορώ να ενταχθώ σε μια παράταξη η οποία είναι πολυσυλλεκτική». «Η ΝΔ έχει κατορθώσει με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενσωματώσει τόσο στοιχεία του δημοκρατικού κέντρου, όπως πολλοί με τους οποίους συνεργάστηκα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Λίνα Μενδώνη και άλλοι πολλοί, διατηρώντας και το συντηρητικό μέρος, τους πιο συντηρητικούς πολιτικούς και τον κόσμο που ψηφίζει, αλλά βεβαίως και την φιλελεύθερη πλευρά που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε ερώτηση γιατί η ίδια είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι εγκλωβισμένος υπογράμμισε «δεν είπα ότι είναι εγκλωβισμένος ο κ. Ανδρουλάκης από κάποιους. Και δεν μίλησα μόνο για τον κ. Ανδρουλάκη, μίλησα και γενικά[…] ο εγκλωβισμός αφορά ευρύτερα, αφορά μια ευρύτερη πρόκληση, αν θέλετε και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό. Τι εννοώ; Εννοώ ότι τα κόμματα σήμερα, τα μεγάλα παλιά κόμματα, δηλαδή κεντροαριστερά ευρωπαϊκή, κεντροδεξιά ευρωπαϊκή έχουν συγκλίνει και οι πραγματικοί αντίπαλοι βρίσκονται άκρα αριστερά και άκρα δεξιά. Άρα αν θέλετε για να πάμε σε συγκρούσεις θα πάμε σε συγκρούσεις με τον λαϊκισμό, τον ακροδεξιό και τον ακροαριστερό και μπορούμε να δούμε συγκλίσεις. Αυτό εννοούσα όταν είπα να μην εγκλωβιζόμαστε».

Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ προς ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλο σημείο τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι σε μια γραμμή πλεύσης και πορείας που τη βρίσκει αντίθετη, «είναι πολύ προς ΣΥΡΙΖΑ». «Είχα αποστασιοποιηθεί και πριν την εκδημία της Φώφης Γεννηματά. Τότε μου πρότειναν όταν δεν βγήκε η έδρα κάποιες θέσεις στο κόμμα, ένα think tank , αλλά και πάλι δεν μπορούσα» σημείωσε

Στο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σε χθεσινή του συνέντευξη είπε ότι της είχε προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είπε ότι «όντως είχα την πρόταση κι ενημέρωσα τον κ. Ανδρουλάκη για την πρόταση αυτή και μου είπε “ναι” και μετά άλλαξε γνώμη, δεν με ενημέρωσε ποτέ». Συμπλήρωσε ότι «θεώρησα ότι ήταν τιμή μου που με πρότεινε ο πρωθυπουργός για μια θέση η οποία χρειάζεται διακομματική συναίνεση» και πρόσθεσε «οι αρχηγοί μπορούν να αλλάζουν γνώμη. Δεν κατηγορώ τον αρχηγό που άλλαξε γνώμη. Μου έκανε όμως τεράστια εντύπωση ότι δεν μπήκε στον κόπο να με ενημερώσει είτε ο ίδιος είτε κάποιος συνεργάτης του. Δεν πειράζει όμως που έγινε. Δεν είμαστε μόνο για να παίρνουμε θέσεις, είμαστε για να παίρνουμε και θέσεις πολιτικές και να πράττουμε και να αγωνιζόμαστε».

Για το ότι ακούγεται πολυ το όνομά της για τις ευρωεκλογές ανέφερε « θα ήταν ιδιαίτερη τιμή να αγωνιστώ για τις ευρωεκλογές, θα αγωνιστώ έτσι κι αλλιώς εφόσον συντάσσομαι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά εφόσον είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο. Δεν είναι της ώρας όμως, είναι αποφάσεις του προέδρου και του κόμματος αυτές. Ήταν ίσως μια ατυχής έκφραση, αλλά θέλω να πω ότι εκείνη την εποχή είχαμε πολύ μεγάλη οργή και αγανάκτηση για όσους τότε, σε μια εποχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν όπως είναι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε, δεν θέλω να τα θυμάμαι, αλλά επειδή το ανέφεραν, θέλω να τους θυμίσω ότι εμείς ήμασταν οι “γερμανοτσολιάδες”, οι “προδότες” και το έχω ακούσει και μέσα στη Βουλή αυτό. Υπήρχε λοιπόν μια εποχή πολύ έντονη, όπου είχαμε κατηγορηθεί ότι εμείς πουλήσαμε τη χώρα και φέραμε τον κόσμο σε φτώχεια.
Αποδείχτηκε ότι κρατήσαμε τη χώρα όρθια στην Ευρώπη με θυσία, με πολιτική θυσία. Και τότε όντως τα αισθήματα και τα συναισθήματα ήταν πολύ δυνατά και νιώθαμε πολύ περίεργα για ανθρώπους που ξαφνικά έπαιρναν τη σημαία την αντιμνημονιακή και μας κατήγγειλαν εμάς για προδότες. Αν λοιπόν η έκφραση -όντως ατυχής- ήταν λίγο έντονη, ήταν γι’ αυτόν τον λόγο. Μετακινήσεις πάντα υπήρχαν, αρκεί να υπάρχει ένα πολιτικό σκεπτικό. Αν ήθελα να είμαι στη Νέα Δημοκρατία, θα μπορούσα να χτυπήσω την πόρτα πολύ πριν. Δεν ξέρω αν θα με δεχόντουσαν, αλλά δεδομένου ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι η συνεργασία με τον σημερινό πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν εξαιρετική στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οπότε αν ήθελα πράγματι το στασίδι και την πόρτα, μπορούσα να είχα χτυπήσει αυτή την πόρτα πολύ νωρίτερα».

«Αυτό που βλέπω όμως, αυτό που βλέπω είναι πολλοί συμπολίτες μου, τους οποίους γνώριζα και γνωρίζω γιατί ήμουν πολιτικός τόσα χρόνια με παίρνουν τηλέφωνο και ενώ ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ μου λένε είμαστε μαζί σου, καλά έκανες, είμαστε εδώ και πολλοί από αυτούς μάλιστα μου λένε εδώ και καιρό είχαμε ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη» κατέληξε.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος