Ε. Στυλιανίδης στο Πρώτο: Πρέπει να έχουμε ετοιμότητα γιατί η συντονισμένη ρητορική αναθέρμανσης ζητημάτων από την Τουρκία είναι έκδηλη (audio)

«Δεν διακινδυνεύω πρόβλεψη, αλλά μπορώ να εκφράσω την εκτίμηση ότι πρέπει να έχουμε ετοιμότητα γιατί βλέπω ότι η προσπάθεια από την τουρκική πλευρά της ρητορικής αναθέρμανσης κάποιων ζητημάτων και μάλιστα συντονισμένα, είναι έκδηλη» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην Υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης ερωτηθείς από τον Αλφόνσο Βιτάλη, εάν η ένταση με την Τουρκία δείχνει να αυξάνεται περαιτέρω.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας», ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως από την ώρα που ετέθη σαν στρατηγικός στόχος του Ταγίπ Ερντογάν η ανατροπή των δύο ιστορικών Συνθηκών, που ουσιαστικά εδραίωσαν την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης του Μοντρέ, έχει αλλάξει πλήρως η προσέγγιση των γειτόνων σε πάρα πολλά ζητήματα.

«Έχουμε απέναντί μας έναν γείτονα, ο οποίος ενώ έξυπνα έχει ξεκινήσει μια πολιτική ανάπτυξης ενός ισλαμοδημοκρατικού μοντέλου την δεκαετία του 2000 και προσέγγισης με την Ευρώπη που θα του επέτρεπε να κάνει ομαλά κάποιες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, τώρα έχει εκτραπεί προς ένα μοντέλο ισλαμοεθνικιστικής αντίληψης, αναθεωρητικό, το οποίο προσπαθεί να επιβάλει την τουρκική ηγεμονία στην ευρωπαϊκή περιοχή με έναν τρόπο που ξεφεύγει από τα δεδομένα της εποχής μας. Αν η διεθνής κοινότητα ή οι συμμαχίες ανεχθούν αυτό το ξήλωμα του πουλόβερ, δηλαδή αυτή την αμφισβήτηση της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, φοβάμαι ότι τίθεται εν αμφιβόλω η διεθνής τάξη και η σταθερότητα που δημιουργήθηκε μετά τον ΒΠΠ» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «όπως στα προηγούμενα χρόνια η Ρωσία επιδίωξε να αποτελέσει το μονοπώλιο τροφοδοσίας ενέργειας της Ε.Ε. με στόχο να αυξήσει την πολιτική επιρροή της στην Ένωση, έτσι και η Τουρκία και δεν ξέρω αν το βλέπουν καθαρά οι σύμμαχοί μας, επιδιώκει συστηματικά να αναπτυχθεί ως το μονοπώλιο διέλευσης ενέργειας από την Ασία στην Δύση, κάτι το οποίο ανεβάζει το κασέ της και στα μάτια των Ρώσων και στα μάτια των δυτικών».

Η τουρκική ηγεσία είναι εκνευρισμένη γιατί βλέπει ότι η Ελλάδα αποτελεί τον εναλλακτικό δρόμο, υποστήριξε ο κ. Στυλιανίδης, αναφέροντας τις κατασκευές των πλωτών εξεδρών στην Αλεξανδρούπολη, την ενδεχόμενη υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα, την Ρεβυθούσα και τις επενδύσεις επίσης σε αποθήκευση και αεριοποίηση φυσικού αερίου στους Αγ. Θεοδώρους, οι οποίες είναι συνδυασμένες με τους αγωγούς TAP και IGB που μας φέρνουν σε συνεργασία με την Τουρκία, αλλά φέρνουν αέριο από την Κεντρική Ασία.

«Όλα αυτά, μαζί με τον ελληνικό εφοπλισμό που έχει αναπτυχθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, 4100 πλοία σε όλο τον κόσμο είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, από τα οποία τα 570 είναι και ελληνικής σημαίας. Αυτό δημιουργεί στην Ελλάδα μια πύλη μεταφοράς ενέργειας από 12 διαφορετικές χώρες, πλην Ρωσίας και Τουρκίας. Η υπεραξία που αποκτά η χώρα μας ως εγγυητής ενεργειακής ασφάλειας στα μάτια όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, είναι τεράστια, γιατί εφαρμόζει ουσιαστικά την διεθνή αρχή ενεργειακής ασφάλειας, εναλλακτικές μορφές, εναλλακτικές πηγές, εναλλακτικοί δρόμοι. Αυτό εμάς μας αναβαθμίζει, εκνευρίζει τους γείτονες και μας φέρνει κοντύτερα στις συμμαχικές επιδιώξεις, για πρώτη φορά ισοσταθμίζει όχι μόνο τα δίκαιά μας αλλά και τα συμφέροντά μας με τα συμφέροντα της Δύσης σε μεγαλύτερο βαθμό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να αναβαθμίζεται και γεωστρατηγικά» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος