Ε. Μανωλόπουλος στο Πρώτο: Η προώθηση των εμβολίων στον τρίτο κόσμο πίσω από τις αποφάσεις των Η.Π.Α.-Ε.Ε. για την ενισχυτική δόση (audio)

«Δόθηκε από πολλές πλευρές με λάθος τρόπο η είδηση ότι απορρίφθηκε η τρίτη δόση από τον αρμόδιο οργανισμό της Αμερικής, το FDA. Στην πραγματικότητα, το FDA ενέκρινε την τρίτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους και τα άτομα άνω των 60 ετών και έκρινε ότι για τις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχει λόγος, αλλά έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι τα εμβόλια αυτά, καλό είναι να προωθηθούν προς τις χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτή η παράμετρος είναι σημαντική στις αποφάσεις του FDA και στην διστακτικότητα του EMA», σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Επομένως, εξήγησε ο καθηγητής, η μη γενίκευση της τρίτης δόσης στις Η.Π.Α. προς τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά έχει να κάνει με αυτή την παγκόσμια διάσταση του να μην χρησιμοποιήσει ο δυτικός κόσμος που έχει τον πλούτο όλα τα εμβόλια.

Η τρίτη δόση είναι σαφέστατα ασφαλής, μάλιστα αν υπήρχε περίπτωση εμφάνισης μιας ανεπιθύμητης παρενέργειας θα γινόταν σε κάποια από τις 2 πρώτες δόσεις, διαβεβαίωσε ο κ. Μανωλόπουλος. «Προφανώς θα είχε φανεί εκεί οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα του οργανισμού».

Αναφορικά με το πότε μπορεί να εξεταστεί στην χώρα μας η διάθεση τρίτης δόσης για την υπόλοιπο πληθυσμό, ο κ. Μανωλόπουλος απαντά πως στην πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά λίγο πολύ και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, τα άτομα που εμβολιάστηκαν πρώτοι στο τέλος Ιανουαρίου, οι υγειονομικοί, κλείνουν 8 μήνες στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από 30 Σεπτεμβρίου αυτοί, μπορούν να κλείσουν ραντεβού όπως και οι ηλικιωμένοι που εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, επομένως για τον γενικότερο πληθυσμό, που εμβολιάστηκε μετά τον Απρίλιο, το δίλημμα για αυτούς θα έρθει προς το τέλος του χρόνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος