Ε. Μανωλόπουλος στο Πρώτο: Ελπιδοφόρα τα χάπια για τον κορονοϊό αλλά θα αργήσουν (audio)

Και τα δύο χάπια της Merck και της Pfizer για τον κορονοϊό, είναι πολύ ελπιδοφόρα και αφορούν τα ίδια άτομα που νοσούν. Μπορούν να χορηγούνται σε άτομα θετικά στον κορονοϊό και πρέπει να δοθούν μέσα στις πρώτες 3 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Θα πρέπει ακόμα και την πρώτη ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων, εφόσον επιβεβαιώσει ο ασθενής ότι νοσεί με covid19 να πάρει το πρώτο χάπι, το οποίο θα λαμβάνει για 5 ημέρες. Εφόσον το κάνει αυτό, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά και να χρειαστεί νοσηλεία μειώνεται κατά πολύ. Με το χάπι της Merck οι πιθανότητες μειώνονται κατά 50% ενώ με της Pfizer, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα, αφού αποτρέπει την βαριά νόσηση κατά 89%.

«Είναι σημαντικό όμως να ξεκαθαρίσουμε, ότι παρότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα θεραπευτικά χάπια είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, άμεσα δεν μπορούν να βοηθήσουν, καθώς ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση. Ακόμα και να πάρουν έγκριση μέσα στον Νοέμβριο, δεν υπάρχει πιθανότητα να έρθουν στην Ελλάδα, πριν τις αρχές, ίσως και την άνοιξη του 2022» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Συγκεκριμένα, η Pfizer έχει πει ότι την άνοιξη του 2022 θα έχει ικανές ποσότητες, επεσήμανε, ενώ η Merck έχει ποσότητες ήδη, αλλά θα πρέπει να διαμοιραστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όταν γίνει η συμφωνία με την Ε.Ε., πότε και τι ποσότητες θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλόπουλος.

Αναφορικά με το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα στην προμήθεια των σκευασμάτων, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, σημείωσε πως στην πράξη έχουμε δει ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται απευθείας η ίδια, αλλά μέσω της κεντρικής διαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής επιτροπής που διαπραγματεύεται συνολικά για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εξασφαλίζει μια τιμή και μια ποσότητα και στην συνέχεια με έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, μοιράζονται οι ποσότητες στην συμφωνηθείσα τιμή.

Σε σχέση με το ποιους ασθενείς αφορά, ο κ. Μανωλόπουλος, εξήγησε πως οι εταιρείες στις μελέτες τους, συμπεριέλαβαν άτομα, στην μία περίπτωση άνω των 60, στην άλλη άνω των 65 ετών και άτομα με συνοδές παθήσεις. «Αυτά είναι τα κριτήρια με τα οποία θα δοθούν τα φάρμακα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους. Επειδή όμως δεν υπάρχουν ποσότητες για όλους, η επιλογή θα γίνει με βάση αυτούς που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν», τόνισε.

Όσο αφορά στο κόστος τους, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε πως στην Αμερική που έχει προπληρώσει την παραγγελία για το χάπι της Merck, το σύνολο των χαπιών για την 5ήμερη θεραπεία κοστίζει 700 δολάρια, ενώ σχετικά με την κάλυψη του κόστους τους στην Ελλάδα, εκτιμά πως θα γίνει από το κράτος, όπως έχει γίνει με όποια κόστη αφορούν στην πανδημία έως σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος