Ε. Ξένου (Γιατροί του Κόσμου) για Γάζα: Δεν έχει υπάρξει ποτέ καταγραφή τόσο μεγάλου ποσοστού πληθυσμού σε τόσο ακραία κατάσταση πείνας

Είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή, δεν είναι μία κρίση σε εξέλιξη, τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή Newsroom με τους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, η Έλλη Ξένου, υπεύθυνη προγραμμάτων του Εξωτερικού της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

Όπως ανέφερε «πραγματικά δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει κανείς. Αυτή τη στιγμή στη Γάζα επικρατούν συνθήκες ακραίας πείνας. Σύμφωνα με την κλίμακα ICP που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε το φαινόμενο, δεν έχει υπάρξει ποτέ καταγραφή τόσο μεγάλου ποσοστού πληθυσμού σε τόσο ακραία κατάσταση πείνας».

Πρόσθεσε ότι «προφανώς υπάρχει αποκλεισμός – με την ευκαιρία, συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους του World Kitchen και του Open Arms που κατάφεραν να φτάσουν το πλοίο – το θέμα όμως είναι το εξής: υπάρχουν τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και οι “Γιατροί του Κόσμου”, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας συμμετείχαν στην αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας και έχουμε στείλει υλικό στη Ράφα. Το ζήτημα όμως είναι ότι τα περάσματα είναι κλειστά και ότι το υλικό αυτό περνάει μέσα στη Γάζα με το σταγονόμετρο».

Τόνισε ακόμα ότι «βλέπουμε κάποιες διανομές ανθρωπιστικής βοήθειας από τον αέρα. Ήδη πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί με αυτή τη μέθοδο. Αυτές οι προσπάθειες είναι σταγόνα στον ωκεανό και η βοήθεια προς τους πληθυσμούς πρέπει να δίνεται με ανθρώπινο πρόσωπο».

«Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μερικώς 15 από τα 36 νοσοκομεία και αυτά με τεράστιες ελλείψεις. Θα σας ξαναπώ ότι από τον Οκτώβρη δεν υπάρχει ρεύμα και νερό» υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο περισσότερος πληθυσμός έχει μετακινηθεί στο νότο, στη Ράφα. Οι ομάδες των “Γιατρών του Κόσμου” επιχειρούν στη Ράφα με κινητές μονάδες, οι οποίες προσφέρουν ιατροφαρμακευτική, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και υπηρεσίες ψυχικής υγείας[…] Δυστυχώς και θα το ξαναπώ παρόλο που γίνεται ό, τι γίνεται, για μας δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι μίνιμουμ συνθήκες για να επιτρέψουν ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια και ουσιαστική πρόσβαση στον πληθυσμό που πλήττεται».


Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος