Ε. Αχτσιόγλου στο Πρώτο: Προκλητικός και περιφρονητικός για τους πολίτες ο κ. Σταϊκούρας (audio)

«Ο κ. Σταϊκούρας είναι προκλητικός, όταν η ελληνική κοινωνία βιώνει αυτή τη γενικευμένη οικονομική ασφυξία. Είναι πρόκληση να λέει ότι όποιος ζητά μέτρα θέλει να μεγαλώσει το έλλειμμα της χώρας και να μπει η χώρα σε περιπέτειες, διότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέλεξε να ξοδέψει δημοσιονομικό περιθώριο για να ευνοήσει ελάχιστους ανώτατων εισοδημάτων», τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ΄εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

«Όταν επιλέγει να καταργήσει το φόρο στις γονικές παροχές στις ανώτατες περιουσίες, για 2 γονείς μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο περιουσία, όταν επιλέγει να καταργήσει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που αφορά τις ανώτατες περιουσίες, όταν επιλέγει η κυβέρνηση να κάνει απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων εντελώς αμφιβόλου ποιότητας, δεν μπορεί να έρχεται μετά και να καταγγέλλει την αντιπολίτευση και τους πολίτες που ζητούν ουσιώδη μέτρα για προστασία από την ακρίβεια. Είναι προκλητικός και περιφρονητικός προς τους πολίτες», διευκρίνισε.

«Ούτε είναι δυνατόν να λέει ο υπουργός “μη ζητάτε μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, γιατί αυτό θα ευνοήσει τους πλούσιους”, και “όταν μειώνεις τον έμμεσο φόρο, αυτό δεν είναι δίκαιο”. Αυτά είναι προκλητικές τοποθετήσεις, ας δοκιμάσει να βγει να πει στον κόσμο ότι “δεν μειώνω τον ΦΠΑ γιατί θα ευνοηθούν οι πλούσιοι”», επισήμανε, λέγοντας πως «οι έμμεσοι φόροι είναι οι πλέον άδικοι, ακριβώς επειδή είναι οριζόντιοι» και επομένως «χτυπούν περισσότερο τους ανθρώπους με τα χαμηλότερα εισοδήματα». «Όταν λοιπόν μειώσεις έναν έμμεσο φόρο, όταν μειώσεις τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, πρωτίστως ευνοείς τους ανθρώπους των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων οι οποίοι ξοδεύουν το σύνολο του εισοδήματος που έχουν εκεί. Για το πετρέλαιο, για τη βενζίνη που αυτή τη στιγμή είναι στα 2,5 ευρώ, για τα βασικά είδη διατροφής στο σούπερ μάρκετ. Είναι πρόκληση από κάθε πλευρά να βλέπει κανείς τέτοιες τοποθετήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα τι θα κάνε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση, η κυρία Αχτσιόγλου έκανε λόγο για αντίφαση της ΝΔ, η οποία ούρλιαζε περί επιδοματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η ίδια κάνει μια πολιτική επιδομάτων». Μίλησε για μια «μεγάλη ποιοτική διαφορά», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση εδώ και 10 μήνες δεν επιδοτεί τους πολίτες, αλλά την αισχροκέρδεια», καθώς «επιμένει να χρησιμοποιεί χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να επιδοτεί τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας οι οποίες σωρεύουν υπερκέρδη». «Δεν μειώνονται οι υψηλοί λογαριασμοί, που είναι 4 και 5 φορές πάνω κατ’ ομολογία και των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών, αλλά επιδοτούνται. Δεν έρχονται να περιοριστούν οι λογαριασμοί. Άρα, το κράτος και οι πολίτες από την τσέπη τους, επιδοτούν αυτή την αισχροκέρδεια. Οι λογαριασμοί μένουν εκεί που είναι και έρχονται επιδοτήσεις για να ταΐσουν περαιτέρω την αισχροκέρδεια των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, οι οποίες δεν θίγονται τα κέρδη τους σε καμία στιγμή», εξήγησε.

«Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του να κάνεις μια επιδοματική πολιτική που θέλει να στηρίξει στα αλήθεια το εισόδημα των πολιτών, από μια πολιτική που ταΐζει την αισχροκέρδεια. Με το αίτημα για πολιτική αλλαγή, ζητάμε να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή να μπει πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, πλαφόν στη λιανική, πλαφόν στα κέρδη των εταιριών. Να μειωθούν οι λογαριασμοί με αυτό τον τρόπο και μετά μείωση των δυο βασικών φόρων, ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα για να έχουμε και περαιτέρω αποτύπωση στο εισόδημα των πολιτών. Περαιτέρω βοήθεια, ουσιώδη ανακούφιση», ξεκαθάρισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος»

Σύμφωνα με την ίδια, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Οικονομία είναι το ενδεχόμενο να μπούμε σε φάση στασιμοπληθωρισμού (03.14). «Έχουμε πληθωρισμό που καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών, πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται προς το παρόν να αποκλιμακώνεται αυτή η κατάσταση. Δηλαδή οι προβλέψεις είναι για διαρκή επιδείνωση για το επόμενο διάστημα», ανέφερε, τονίζοντας ότι
η πηγή του προβλήματος είναι η Ενέργεια, από εκεί ξεκινά το κακό, από εκεί ξεκινούν οι μεγάλες ανατιμήσεις».

«Η ενέργεια όμως είδος πρώτης ανάγκης, δεν είναι είδος πολυτελείας. Επίσης επηρεάζει το σύνολο του κόστους παραγωγής, δηλαδή όταν έχουμε εκτίναξη του κόστους βιομηχανικής παραγωγής κατά 50%, αυτό έχει ήδη περάσει στα προϊόντα, στα τρόφιμα, και στα είδη πρώτης ανάγκης και θα συνεχίσει να μετακυλίεται. Το έτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν αυτή η αυξητική τάση του πληθωρισμού κάποια στιγμή σταματήσει, θα έχει διαμορφωθεί ένα νέο επίπεδο τιμών που θα είναι σταθερό και στο οποίο το εισόδημα των πολιτών δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στην αγοραστική δύναμη και το εισόδημα των πολιτών με το νέο επίπεδο τιμών», πρόσθεσε η κυρία Αχτσιόγλου.

«Αλλαγή του δόγματος εξωτερικής πολιτικής για αποπροσανατολισμό»

Επιπλέον, η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει «αλλαγή του δόγματος εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούσε η χώρα εδώ και δεκαετίες και βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής, είναι μια πολυεπίπεδη κρίση» 00.30).

«Υπάρχουν 2 προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ακολουθεί μια λογική όχι απλώς προβλέψιμου συμμάχου, αλλά της απόλυτης πρόσδεσης στις ΗΠΑ και στις προτεραιότητές τους, χωρίς να εξετάζει τις ιδιαιτερότητες, τις θέσεις που έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα πολλαπλά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική με έναν ιδιωτικό τρόπο. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση της Βουλής, των πολιτών, καμία απολύτως διαφάνεια ή γνώση του πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, είτε αφορούν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε αφορά τη διαρκή αγορά νέου εξοπλισμού, είτε αφορά τις αποφάσεις για αλλαγή για παράδειγμα τεθωρακισμένων και αγορά επιπλέον από τη Γερμανία έτσι ώστε να αποσταλούν παλαιότερα δικά μας στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε.

«Μια σειρά από αποφάσεις που αφορούν την άμυνα ή τον εξοπλισμό και λαμβάνονται εν κρυπτώ, λαμβάνονται χωρίς την παραμικρή ενημέρωση του ελληνικού λαού, μέσα από εντελώς ιδιωτικές συνομιλίες. Αυτό δεν μπορεί να είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας. Δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική της χώρας, ούτε η πολιτική της Άμυνας να είναι αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης για τον κ. Μητσοτάκης και ιδιωτικών αποφάσεων.  Εσωτερικής κατανάλωσης γιατί πρόσφατα ο υπουργός του έδωσε αυτές τις απαράδεκτες διαρροές περί “υβριδικής απειλής” το καλοκαίρι στη χώρα μας από την Τουρκία, τις οποίες μετά έτρεξε να διαψεύσει όταν διαπιστώθηκε ότι δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλη ένταση στους πολίτες. Και τα κάνουν όλα αυτά με έναν τρόπο ώστε να προσπαθήσουν να αποπροσανατολίσουν την αγωνία που έχει η κοινή γνώμη και την αγωνία που έχουν οι πολίτες για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, που αφορούν κυρίως την ακρίβεια και τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής και κατανάλωσης», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – η κυρία Αχτσιόγλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος