ΔΥΠΑ: Εκδήλωση για το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων – Μ. Σχοινάς: 5 δισ. ευρώ για κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων

Το ποσό των 65 δισ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση και επανακατάρτιση εργαζομένων και ανέργων. Τα 5 δισ. αφορούν την Ελλάδα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην εκδήλωση της ΔΥΠΑ για το Ευρωπαϊκό έτος Δεξιοτήτων.

Ήδη η ΔΥΠΑ μέχρι το 2025 υλοποιεί προγράμματα ύψους 1 δισ για κατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων. Μέχρι σήμερα έχουν καταρτιστεί 260.000 σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες ανέφερε ο Διοικητής της Δ.ΥΠ.Α Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Ο κ. Σχοινάς συνέδεσε το πρόβλημα του δημογραφικού, της ανάπτυξης της οικονομίας και της έλλειψης εργατικού δυναμικού κυρίως εξειδικευμένου:

«Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις, γιατί ενώ παράγει το 20% του παγκόσμιου πλούτου, το νόμισμα της είναι το 2ο νόμισμα αναφοράς στο κόσμο και είναι στο επίκεντρο της δημοκρατικής διακυβέρνησης των χωρών της, γερνάει. Το 2050 ο συνολικός πληθυσμός της θα αποτελεί το 5 % του παγκόσμιου, όσο πχ η Νιγηρία, ενώ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αποτελούσε το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού», είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε:

«Το ανθρώπινο δυναμικό της και οι δεξιότητες του είναι καταλύτης και βασικά διακυβεύματα τα προσεχή χρόνια. Η Ευρώπη είπε, μόλις τώρα μπαίνει στο διεθνή ανταγωνισμό προσέλκυσης ταλέντων στον οποίο κυριαρχούν ΗΠΑ ,Καναδάς Αυστραλία, Ιαπωνία».

Η ΕΕ πρόσθεσε ο κ Σχοινάς, πρέπει να προσελκύσει εργατικό δυναμικό πέρα από τα σύνορα της με μια διαδικτυακή δεξαμενή ταλέντων. Τόνισε με έμφαση όμως ότι όποιος έρθει για δουλειά στην ΕΕ πρέπει να ζήσει με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Σπ. Πρωτοψάλτης: Έρχονται νέα προγράμματα

Ο Διοικητής και της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης αφού εκανε παρουσίαση όλων των δράσεων που στοχεύουν στην κατάρτιση, επανακατάρτιση αλλά και την επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση ανακοίνωσε νέα προγράμματα που θα αρχίσουν να τρέχουν, από τον επόμενο μήνα συνεχίζοντας την προσπάθεια επίτευξης του στόχου για 500.000 πιστοποιημένους- καταρτισμένους εργαζομένους και ανέργους μέχρι το 2025 στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν τα παρακάτω προγράμματα:

  • -Νεο πρόγραμμα ψηφιακών και Πράσινων δεξιοτήτων για 50.000 εργαζόμενους και ανέργους
  • – Digital certification για 30.000 άτομα.
  • – Πανεπιστημιακή Κατάρτιση για 25.000
  • -Τεχνητή νοημοσύνη για 10.000 άτομα
  • – Προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων με εξασφαλισμένη απασχόληση
  • – Πρόγραμμα για επαγγελματίες οδηγούς και Προσωπικό ασφαλείας.

Άκης Σκέρτσος: Έμφαση στην κατάρτιση και απασχόληση γυναικών, ημιαπασχολούμενων και άνω των 55 ετών

Στην πρόκληση διασύνδεσης της κατάρτισης και της αγοράς εργασίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος μαζί με το κ Πρωτοψάλτη συντόνισαν συζήτηση με ωφελούμενους προγραμμάτων της Δ.ΥΠ.Α.Ο κ Σκέρτσος ανέφερε ό,τι σήμερα η κινητικότητα είναι ο κανόνας στην αγορά εργασίας, πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάρτιση και απασχόληση γυναικών , ημιαπασχολουμενων και ανω των 55 ετών, ενώ έκανε λόγο και για χαμηλή επιχειρηματική κατάρτιση στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή, Ηλίας Κούκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος