Δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα την ημέρα στην Ελλάδα

Μετά από εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών, διενεργείται έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 28χρονου εργαζόμενου στο εργοστάσιο ξυλείας. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Και δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό. Στην Ελλάδα, κάθε ημέρα, δύο εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, σε όλο τον κόσμο, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, ή 6.000 κάθε μέρα, χάνουν τη ζωή τους λόγω εργατικών ατυχημάτων ή ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία τους.

Στην ΕΕ, σημειώνεται αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Τα περισσότερα εντοπίζονται σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γαλλία, ενώ τα λιγότερα, σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Ελλάδα. Και όμως, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια τα εργατικών ατυχημάτων αυξάνονται.

Στην Ελλάδα, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα εντοπίζονται στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν στον κλάδο των κατασκευών και της μεταποίησης, ενώ αύξηση που φτάνει μέχρι και το 50% εντοπίζεται σε κλάδους που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία, τη Γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία.

Ως εργατικό ατύχημα ορίζεται ο θάνατος ή η ανικανότητα για εργασία που προκλήθηκε από ένα βίαιο περιστατικό που έγινε κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξαιτίας αυτής, περιλαμβανομένης της μετάβασης στον τόπο εργασίας ή της επιστροφής στο σπίτι.

Τα πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης της νομοθεσίας από πλευράς επιχειρήσεων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Η τήρηση των απαραίτητων μέτρων, έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Οι καταγγελίες, που σχετίζονται με εργατικά ατυχήματα, μπορούν να γίνονται ανώνυμα, ενώ αφορούν και περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.

Η ομάδα εργασίας “Vision Zero” συστάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό όχι μόνο την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων αλλά και των επαγγελματικών ασθενειών.

Στην Ελλάδα κάθε μέρα 2 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους λόγω εργατικού ατυχήματος. Η ανασφάλιστη εργασία, η επιλογή φθηνού και ανειδίκευτου προσωπικού, αλλά και τα υποτυπώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας στο βωμό του κέρδους, ευθύνονται μεταξύ άλλων για την ανησυχητική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος