ΠΑΡΙΣΙ: Δύο σαρκοφάγοι από μόλυβδο ανακαλύφθηκαν στον καθεδρικό ναό της Notre Dame στο Παρίσι, ο οποίος ανακατασκευάζεται μετά από την καταστροφική πυρκαγιά το 2019.
Γάλλοι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική ανακάλυψη», μετέδωσε το Tanjug.
Οι χώροι ταφής χαρακτηρίστηκαν ως «αξιοσημείωτης επιστημονικής ποιότητας» και βρέθηκαν μετά από προληπτική ανασκαφή κάτω από το δάπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθούν βαριές σκαλωσιές για την τοποθέτηση του νέου καμπαναριού του καθεδρικού ναού.
Μια ορειχάλκινη πλάκα στη δεύτερη μολύβδινη σαρκοφάγο, που ήταν επίσης εκτεθειμένη στον αέρα και στη διείσδυση νερού από την ιστορική πλημμύρα του Σηκουάνα το 1910, επιβεβαίωσε ότι περιείχε τα λείψανα του Αντουάν ντε λα Πορτ, του κανονιέρη του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων που πέθανε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1710 σε ηλικία 83 ετών.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ταυτότητα του ατόμου που θάφτηκε στη δεύτερη σαρκοφάγο μπορεί να μην διαπιστωθεί ποτέ, αλλά με βάση την εκτίμηση των ειδικών, πρόκειται για έναν νέο, πλούσιο και προνομιούχο άνδρα, ευγενή και ιππότη που προφανώς έζησε τον 14ο αιώνα.
Μόλις ανοίχτηκε από ειδικούς στην Τουλούζη, διαπιστώθηκε ότι περιείχε ό,τι απέμεινε από έναν άνδρα, πιθανότατα γύρω στα 30, τον οποίο οι ερευνητές ονόμασαν “Le Cavalier” – («Καβαλάρης»), καθώς τα οστά της λεκάνης του υποδηλώνουν ότι ήταν έμπειρος ιππέας.
Δεν υπήρχε πινακίδα ονόματος στο φέρετρο, το οποίο ήταν διαμορφωμένο γύρω από το σχήμα του σώματος, και οι τρύπες στο μολύβι γύρω από το κεφάλι σήμαιναν ότι τα λείψανα είχαν εκτεθεί στον αέρα και σε σοβαρή φθορά.
Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν σε χώρο αποθήκευσης γλυπτών και θραυσμάτων από το αρχικό κάλυμμα της οροφής του καθεδρικού ναού του 13ου αιώνα, θαμμένο κάτω από το δάπεδο στο εγκάρσιο τμήμα της εκκλησίας, που χτίστηκε για να χωρίζει το ιερό από την υπόλοιπη εκκλησία.
Πρόσθεσε ότι τα τεχνουργήματα στην Παναγία των Παρισίων ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν ως επί το πλείστον περίπου 20 εκατοστά κάτω από το δάπεδο του καθεδρικού ναού, αλλά δύο σαρκοφάγοι ανακαλύφθηκαν σε βάθος ενός μέτρου.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξετάζουν κομμάτια υφάσματος και φυτικού υλικού που βρέθηκαν μέσα στο φέρετρο και λένε ότι ήταν ταριχευμένος – μια σπάνια πρακτική στον Μεσαίωνα και φαίνεται ότι θάφτηκε με ένα στεφάνι από λουλούδια.
Ο Έρικ Κρουμπέζυ, καθηγητής βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, ο οποίος επέβλεψε την κοπή των φέρετρων, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες ήταν σαφώς σημαντικοί για τις αντίστοιχες εποχές τους για να έχουν ταφεί σε τάφους τέτοιου κύρους στην καρδιά του καθεδρικού ναού.
Ο άγνωστος ιππότης θα πρέπει να ήταν μέλος της «ελίτ» κατά την εποχή του θανάτου του για να ενταφιασθεί στους πρόποδες του μεγάλου σταυρού στο κατεστραμμένο από τότε παραπέτασμα, ένα περίτεχνο χώρισμα μεταξύ του χορού και του κυρίως ναού που χώριζε τον κλήρο και τη χορωδία από το εκκλησίασμα. Τα περισσότερα παραπετάσματα αφαιρέθηκαν από τις καθολικές εκκλησίες της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της Αντιμεταρρύθμισης τον 16ο και 17ο αιώνα.
Πηγές: theguardian.com, politika.rs
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος